Het lokaal bestuur zal kinderen uit het derde en vierde leerjaar screenen met de bedoeling hen te oriënteren in de richting van een duurzame sportkeuze.


SportKompas is een oriëntatie-tool die kinderen van 8 tot 10 jaar helpt bij het maken van een goede sportkeuze. Een juiste sportkeuze draagt bij tot een meer duurzame sportbeleving.

De sportkeuze van kinderen is zelden gebaseerd op kennis van de eigen vaardigheden of van wat ze zelf graag doen. Een kind gaat dansen omdat mama dat vroeger deed of gaat voetballen omdat alle vriendjes voetballen. Maar na een tijdje ondervinden kinderen soms dat de sport hen toch niet ligt. Ze vinden het niet leuk of het wil niet lukken. Met als gevolg dat ze vaak gewoon stoppen met sporten. Als kinderen een sport kiezen vanuit hun eigen kunnen en motivatie, dan beleven ze er meer plezier aan en kunnen ze ook genieten van de vooruitgang die ze boeken.

In oktober konden de kinderen van het derde leerjaar in het gemeentelijk onderwijs deelnemen aan het sportkompas. Na het afleggen van een beweegtest en een motivatietest, kregen alle kinderen die deelnamen een overzicht van 7 sporten die het best bij hen passen, rekening houdend met wat ze leuk vinden en wat ze goed kunnen.

Dankzij sportkompas is er dan ook meer mogelijkheid op een gerichte instroom in de sportclubs wat uiteindelijk zorgt voor meer gemotiveerde, vaardige sporters en minder drop-outs. Kortom, we stimuleren de keuze voor een duurzame sportbeleving.

https://www.zwevegem.be/sportkompas