Contrei Live

Van 9 juli tot en met 26 oktober 2020 organiseert Intercommunale Leiedal, samen met heel wat andere partners, een kunstenparcours op en langs het water in de 13 steden en gemeenten van Zuid-West-Vlaanderen. De kwaliteit van het landschap en het belang van het water in de regio staan hierbij centraal.

Kunstwerken in Zwevegem

Transfo Zwevegem: “Top-down Bottom-up” van Adrien Tirtiaux

Adrien Tirtiaux stelt een voetgangersbrug voor die het Kanaal Bossuit-Kortrijk langs de achterkant verbindt met het moeilijk bereikbare Transfo. Deze nieuwe toegang creëert een spectaculaire dramaturgie waardoor je de site ineens heel anders gaat waarnemen: de bezoeker gaat door een kuil met wilde vegetatie en belandt zo in het gonzende hart van de vroegere elektriciteitscentrale in al zijn ruwe monumentaliteit.

Sint-Pietersbrugje Moen: “Swans” van Marco Barotti

Aan het Sint-Pietersbrugje in Moen kan je het kunstwerk “Swans” beleven (zie foto onder). Dit lijkt een onschuldige naïeve naam voor deze radicale maar subtiele ingreep in de natuur. Er zit heel veel ironie in deze installatie die bestaat uit acht satellietschotels, zeven witte en één zwarte. De schotels staan voor de kracht van de TV en de massamedia. Tot leven gewekt door geluid, wind en water dobberen deze zwanen vredig rond en gaan ze naadloos op in de omliggende natuur.

Verken het volledige kunstenparcours

Contrei Live bestaat uit de kunstlocaties en de zijsprongetjes naar water, landschap, erfgoed, kunst en cultuur. Je kunt het parcours verkennen aan de hand van: 

  • de website www.contreilive.be
  • een gratis fietskaart met 3 fietslussen die je kunt ophalen in de dienst Vrije Tijd in het Gemeentepunt (op afspraak) of hier kan downloaden
  • een 10.000 stappenwandeling per stad of gemeente
  • een uitgebreide bezoekersgids in drie talen met een mooi overzicht van de kunstwerken, kunstenaars, locaties en interessante zijsprongetjes (kostprijs: 10 euro). Te koop bij de dienst Vrije Tijd in het Gemeentepunt (op afspraak).

Deelfietsen

De uitgelezen manier om Contrei Live te bezoeken is per fiets. Om dit te stimuleren stellen we voor iedere bezoeker gratis deelfietsen ter beschikking. Leiedal slaat hiervoor de handen in elkaar met Donkey Republic binnen het Europese Interregproject SHARE-North. Via onze site en de applicatie op je mobiele telefoon zal je de ganse dag een gratis fiets kunnen ontlenen. Op te pikken en terug te bezorgen aan één van de vele deelfietsenstations, die in elke stad of gemeente voorzien worden. 

Alle info: www.contreilive.be/nl/page/deelfietsen