Doe beroep op een Zwevegemse Tuinranger

Tuinrangers Helena, Piet, Johan & Febe 2024

De tuinen van de toekomst zijn opgewassen tegen kurkdroge én kletsnatte zomers. En zo’n tuin is makkelijker en goedkoper te realiseren dan je denkt. Onze lokale en gratis Tuinrangers helpen je graag op weg!

Wie zijn de Tuinrangers?

  • Vrijwilligers met een passie voor tuinieren en natuur
  • Opgeleid door Inverde om krachtig advies te kunnen bieden
  • Enthousiaste hobbytuiniers met een oog voor advies op maat

Wie zijn ze niet?

De Tuinrangers zijn geen tuinarchitecten of tuinaannemers. Ze voeren dus ook de besproken aanpassingen in jouw tuin niet zelf uit. De bedoeling is dat jullie samen op ontdekking gaan, op zoek naar verborgen leven of mogelijke kansen in de tuin. Met concrete tips en inspiratie kan je dan zelf aan de slag of een tuinarchitecht of -aannemer contacteren.

Tuinrangers tuinadvies hier aanvragen

Tuinadvies op maat

Alles begint met jouw tuinwensen: Waarvoor ga je je tuin gebruiken? Heb je een losse smaak of hou je meer van strak en netjes? En hoe vaak wil je in je tuin werken? Pas dan komt de tuin zelf aan de beurt: wat is de kwaliteit van de bodem, waar is het zuiden en waar heb je last van inkijk? Maar ook: hoe blij worden de vogels en de bijtjes van deze tuin? 

Daarna bezorgt de Tuinranger jouw tuinadvies. Aan de hand van inspirerende foto’s toont de Tuinranger wat er allemaal mogelijk is op welke plek. Je Tuinranger helpt je ook bij de keuze van de juiste boom of struik: eentje die je gewoon maar moet planten en daarna nooit nog moet snoeien. Enzovoort. 

Inspiratie voor jezelf, tuinaannemer of -architect

Voordat de Tuinranger weer vertrekt krijg je een duidelijk geschetste plattegrond van je toekomstige tuin en een set handige adviesfiches. Allemaal gratis! Met dit advies kan je direct zelf aan de slag. Of je trekt er mee naar je tuinaannemer of -architect.

Doe je beroep op een Tuinranger? Dan heb je recht op een gratis safarikit ter waarde van 25 euro. In de kit vind je een insectenkijker, zoekkaarten, 2 soorten zadenmengsel, ... Zo kan je in de toekomst op ontdekkingsjacht in je eigen tuin.

Tuinranger Infopunt april 2024

Hoe word ik zelf Tuinranger?

Als Tuinranger geef je tuinadvies aan mede-Zwevegemnaren die hun tuin natuurvriendelijker willen inrichten. Je krijgt een grondige opleiding en heel wat hulpmiddelen en documentatie. Bovendien maak je deel uit van een hecht team. Je staat er dus niet alleen voor!

Wat houdt de functie in?

  • Vrijwilligerswerk waarbij je een concrete bijdrage levert aan de natuur en het klimaat in je eigen buurt
  • Een zesdaagse praktijkgerichte opleiding door de tuinecologen van Inverde
  • Inclusief hulpmiddelen en documentatie om van je tuinadvies een succes te maken
  • Ondersteuning van een lokaal Tuinrangerteam die elkaar helpen en inspireren
  • De kans om levenslang te leren
  • Inclusief onkostenvergoeding en een correcte verzekering in kader van de Vlaamse vrijwilligerswet

Concrete vragen of interesse? Neem contact op met de dienst woon- en leefomgeving via woonenleefomgeving@zwevegem.be of bereik de dienst telefonisch tijdens de openingsuren via het nummer 056 76 57 20.