Duurzame Gemeente Zwevegem

Zwevegem nam voor de tweede keer deel aan de “Week van de Duurzame Gemeente”, van 18 tot 25 september 2019. Het lokaal bestuur zet een week lang de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties in de kijker. Dit jaar focussen we op duurzame initiatieven in tijden van corona. Tijdens de Week van de Duurzame Gemeente zal je kennis maken met onze vijf Duurzame Helden en hun persoonlijke acties. 

Naast de vijf helden bedanken we graag al onze mensen en organisaties die bijzondere inspanningen hebben gedaan de voorbije maanden voor een duurzame samenleving in coronatijd. Zij zijn voor één jaar ambassadeur voor Zwevegem als duurzame gemeente!

Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen

In 2015 lanceerden de Verenigde Naties de ‘Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling’: 17 doelstellingen die van de aarde een meer duurzame plaats moeten maken tegen 2030. Deze doelstellingen worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG's) genoemd.

De 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen zijn: (1) Geen armoede, (2) Geen honger, (3) Goede gezondheid en welzijn, (4) Kwaliteitsonderwijs, (5) Gendergelijkheid, (6) Schoon water en sanitair, (7) Betaalbare en duurzame energie, (8) Eerlijk werk en economische groei, (9) Industrie, innovatie en infrastructuur, (10) Ongelijkheid verminderen, (11) Duurzame steden en gemeenschappen, (12) Verantwoorde consumptie en productie, (13) Klimaatactie, (14) Leven in het water, (15) Leven op het land, (16) Vrede, justitie en sterke publieke diensten en (17) Partnerschap om doelstellingen te bereiken. Uitgebreide informatie over de ontwikkelingsdoelstellingen vind je hier

5 pijlers, 5 helden

Alle duurzame ontwikkelingsdoelstellingen worden samengevat in 5 pijlers: Mens, Welvaart, Vrede, Partnerschap en Planeet. Aan de hand van deze 5 pijlers werden onze Zwevegemse duurzame helden verkozen. Maak kennis met onze helden via onderstaande knoppen. 

Meerjarenbeleidsplan 2020-2025

De duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties zijn ook voor onze gemeente een belangrijke uitdaging om de armoede terug te dringen en de gemeente structureel en stap voor stap duurzaam uit te bouwen. Als gemeente voelen we ons hierin gesteund door de inzet van vele duurzame helden, onze ambassadeurs voor een duurzame gemeente.

Lees hier het Meerjarenbeleidsplan 2020-2025