Zwevegemse duurzame helden

Zwevegem neemt deel aan de “Week van de Duurzame Gemeente”, van 18 tot 25 september 2019. Op 18 september hangen we de SDG-vlag uit aan het Gemeentepunt en zetten we onze Zwevegemse “duurzame helden” en hun heldendaden in de kijker.

Waarom deelname van Zwevegem?

Duurzaamheid is de rode draad in het bestuursakkoord van Zwevegem. Zwevegem stelt op dit ogenblik haar nieuw meerjarenbeleidsplan 2020-2025 op. Wij willen de duurzaamheidstrein, aan de vooravond van een nieuwe beleidscyclus, niet missen.

Met de deelname aan de “Week van de Duurzame Gemeente” willen we de aandacht vestigen op duurzaamheid en de duurzaamheidsdoelstellingen. Bovendien willen we tijdens de campagneweek extra onze waardering tonen voor de Zwevegemse burger, onze lokale helden die zich inzetten voor een of ander duurzaam project. Zij zijn het voorbeeld voor de gemeente.

Duurzame helden

De duurzame helden zijn Zwevegemse burgers/verenigingen/organisaties die dankzij hun grote of kleine inspanningen de wereld een mooiere plek helpen maken op het vlak van gezondheid, welzijn, milieu, duurzaamheid, armoedebestrijding, onderwijs, gelijkheid... Zij geven de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties voor een duurzame planeet een lokaal gezicht. Want vele kleine lokale stappen maken één grote stap vooruit richting een duurzame wereld.

Maak kennis met onze lokale, duurzame helden

 • Ons Boetiekske

  'Ons Boetiekske' is een project dat is ontstaan vanuit het Zwevegems actieplan tegen kansarmoede. Het initiatief biedt gratis kledij voor kinderen tot 16 jaar. Hier kunnen alle gezinnen terecht die doorverwezen zijn door het OCMW, Kind en Gezin en de vzw Jongerenzorg.

  Ons Boetiekske wordt gedragen door een groep van enthousiaste vrijwilligers/duurzame helden. Zij sorteren alle binnengebrachte kledij en houden via een beurtrolsysteem Ons Boetiekske open. Daarnaast staan de vrijwilligers ook steeds klaar om te luisteren naar het verhaal van de mensen die langskomen. Bedankt voor jullie inzet! 
   

 • Tuinspoor
  De samentuin 'Tuinspoor', te vinden aan het einde van de parking bij het Gemeentepunt, onderging de laatste jaren een metamorfose en werd omgetoverd tot een prachtig stukje groen. Hun doel? Het samenbrengen van mensen met een passie voor groen en tuinieren.

  Een dertigtal tuiniers van alle leeftijden en komaf hebben er elk een met hout afgebakend perceeltje. Daarnaast is er ook voldoende ruimte voor een gemeenschappelijke teeltzone met tuinberging. De vele paadjes en zitbanken tussen de tuindelen nodigen uit tot rust in dit stukje Zwevegems openbaar groen. Bedankt voor jullie inzet!
   

 • tAlternatief

Onze derde lokale, duurzame held is de werkervaringsfabriek tAlternatief, die via een talentgerichte benadering en een alternatief aanbod van werk mensen gaat activeren. Daarom organiseren ze tewerkstelling met de nodige aandacht en zorg voor diverse profielen in diverse statuten. Mensen kansen geven om te ontwikkelen, leren, creëren, realiseren en sociale contacten te leggen is hierin essentieel.

tAlternatief heeft een klusjes- en groendienst voor particulieren die om diverse redenen geen beroep kunnen doen op de commerciële markt. Daarnaast hebben ze ook een was- en strijkdienst en een houtatelier waar oude meubelen worden gerenoveerd en een tweede leven krijgen. De medewerkers houden ook het patrimonium en openbaar domein van de gemeente Zwevegem proper en verzorgen de groengedeelten. Bedankt voor jullie inzet!

 • Danny Deceukelier
 • Maaike Bettens
 • Jan Deloof
 • Wouter Igodt
 • Groep Ubuntu x 8K
 • Vlaskracht
 • Noord-Zuidadviesraad (met projecten als Christ's Hope Internationaal en vzw Makoye Kafo)
 • André Parmentier

Repair Café

In het kader van de Week van de Duurzame Gemeente organiseerde de gemeente Zwevegem in samenwerking met Groep Ubuntu x 8K en tAlternatief een Repair Café op woensdag 18 september 2019. Tussen 13 en 17 uur was iedereen welkom om hun fiets gratis te laten nazien of kleine herstellingen uit te voeren. Enkel te vervangen stukken waren betalend. Heel wat mensen kwamen langs en genoten ondertussen van een koffie en een lekkere brownie. 

afbeelding van duurzame ontwikkelings doelstellingen