Energiezuinig bouwen en verbouwen

 Missing media-item. 

Je staat voor de grootste investering van je leven: een eigen woning.

Met de huidige energieprijzen komen begrippen zoals energiezuinig en duurzaam bouwen meer en meer onder de aandacht. Als je tijdens het bouwen of verbouwen wat extra aandacht besteedt aan duurzame materialen en energiezuinigheid, zal je achteraf jarenlang genieten van een gezond binnenklimaat én een lagere energiefactuur. Bovendien is de winst niet alleen voor jou, ook het leefmilieu vaart er wel bij.

De Vlaamse overheid biedt enkele overzichtelijke brochures, zoals 'De praktische gids voor wie binnenkort wil bouwen of verbouwen'. Ook op de website van het Vlaams energieagentschap vind je voorstellen om het energiezuinig aan te pakken.

Energiezuinig en duurzaam bouwen wordt vaak ten onrechte uitsluitend in verband gebracht met alternatieve groene bouwtechnieken (bv. stroleemwoningen) en het plaatsen van zonnepanelen. Door rekening te houden met een aantal praktische elementen en aandachtspunten - reeds van bij de start van het ontwerp van de woning - kom je al een heel eind.

Wie nog verder wil gaan en nog meer ambitie heeft, kan ook kiezen voor een laag-energiewoning of een passiefwoning.

Aandachtspunten duurzaam en energiezuinig bouwen

  • Aandachtspunt 1: Keuze architect
    De architect speelt een uiterst belangrijke rol bij het bouwen van je huis. Een architect hoeft geen bijzondere kennis te hebben om een energiezuinige woning te bouwen. Maak hem tijdig duidelijk dat je een energiezuinige woning wenst.
  • Aandachtspunt 2: Compactheid, vorm en oriëntatie
    Energiezuinig bouwen verdient aandacht vanaf het ontwerp van de woning omdat de compactheid, vorm en oriëntatie van een woning bij het ontwerp van de woning vastgelegd worden.
    Een compacte woning is een woning met een zo groot mogelijk bewoonbaar volume én een zo klein mogelijke buitenoppervlakte.
    Vooral in de winter kan het gebruik maken van passieve zonnewarmte het energieverbruik in een woning helpen beperken. Belangrijk is daarom dat er voldoende aandacht wordt gegeven aan de oriëntatie en indeling van de woning. Zo is het van belang dat leefruimtes aan de zuidkant worden voorzien. Slaapkamers komen het best aan de zuidoostkant; bergruimtes en garage kunnen best als koudebuffer gebruikt worden aan de noordzijde van de woning.
    Vermijd ook oververhitting in de zomer. Dit kan door een zonnewering aan de buitenkant of een ver overstekend dak aan de zuidzijde te voorzien.
  • Aandachtspunt 3: Isolatie
    Laat je niets wijsmaken: je kan nooit te veel isoleren. Je kan echter wel slecht isoleren.
    Een goed geïsoleerd huis spaart niet enkel op de energierekening maar zorgt ook voor een hoger comfort.
  • Aandachtspunt 4: Energiezuinige verwarmingsinstallatie
    In nieuwe woningen wordt veelal gekozen voor een centrale verwarming.
    Een goed geïsoleerd huis kan je verwarmen met lage watertemperaturen. Dit laat je toe om je huis te verwarmen met vloer-, muur- of plafondverwarming. Verwarmingsinstallaties die werken op lage temperatuur werken ook het beste met een condensatieketel. Dergelijke ketels halen een zeer hoog rendement.
  • Aandachtspunt 5: Ventilatie
    Ventilatie werd in het recente verleden vaak over het hoofd gezien. Nochtans is ventilatie van groot belang om een gezond binnenklimaat te garanderen, zeker in goed geïsoleerde woningen. Een comfortabele en energiezuinige woning wordt best op een gecontroleerde manier geventileerd. Dit wil zeggen dat de verse lucht op een vooraf gecontroleerde manier binnenkomt, via ventilatieroosters of een ventilator.

 

Wenst u meer info over:

De wettelijke verplichtingen                              Energieprestatieregelgeving 

Gratis duurzaamheidsadvies