Evaluatie parkeer- en circulatieplan

In het najaar van 2021 organiseerden we een bevraging over het parkeer- en circulatieplan. En met succes! Bijna 900 inwoners hebben hun mening gegeven. Dat betekent dat het verkeer in de gemeente zowat iedereen nauw aan het hart ligt. De dienst mobiliteit kan met de resultaten aan de slag.

Hieronder vatten we de resultaten in een notendop samen. Het volledige verslag met al het cijfermateriaal vind je door op onderstaande knop te klikken.

Download al het cijfermateriaal

Cijfermateriaal uit de evaluatie van het parkeer- en circulatieplan met betrekking op de fietszone

De fietszone

De fietszone is voldoende aangeduid maar wordt voor de meeste mensen als te groot beschouwd. Heel wat weggebruikers voelen er zich ook niet veilig en willen meer controles zien.

De tevredenheid over het éénrichtingsverkeer in de Sint-Niklaasstraat en de Sint-Amandstraat is groot.

Wijziging in de toekomst?

De Kortrijkstraat en de Avelgemstraat worden uit de fietszone genomen. Aan de politie wordt gevraagd om in hun takenpakket gerichte controles uit te voeren op de naleving van de fietszone.

Cijfermateriaal uit de evaluatie van het parkeer- en circulatieplan met betrekking op het parkeerbeleid

Parkeerbeleid

Een duidelijk antwoord kwam er op de vraag of de blauwe zone moet afgeschaft blijven. 78% wil dit zo behouden.

Wijziging in de toekomst?

Het kortparkeren komt op tafel te liggen. Wifi wordt in het centrum voorzien zodat parkings met sensoren kunnen worden uitgerust. 

 

Nieuwe en duidelijke signalisatie zullen nog dit jaar langparkeerplaatsen aanduiden. We willen de automobilisten bij het binnenrijden van het centrum begeleiden naar de dichtstbijzijnde parking.

Het gaat om volgende parkeerhavens: Th. Toyeplein (50 plaatsen) , Sparrenhof (achter Kruidvat-85 plaatsen), Sportcentrum (235 plaatsen), Gambrinus (40 plaatsen), Gemeentepunt (210 plaatsen) en  OC De Brug (125 plaatsen).

Cijfermateriaal uit de evaluatie van het parkeer- en circulatieplan met betrekking op deelmobiliteit

Deelmobiliteit

Aan het Gemeentepunt in Zwevegem vind je twee elektrische deelwagens: een Renault Zoë en een Nissan Leaf. De Renault Zoë wordt gevoed met 100% groene stroom, de Nissan Leaf is aangesloten op de zonnepanelen op het dak van het Gemeentepunt. Het laatste jaar verschenen er ook enkele deelfietsen in het Zwevegems straatbeeld. 

Uitdagingen?

Uit de bevraging blijkt dat 75% niet weet dat er deelwagens aan het Gemeentepunt staan. Slechts 1% heeft al eens met een deelwagen gereden. De deelfietsen genieten een grotere bekendheid: 59% heeft deze al opgemerkt en 2% heeft er ook gebruik van gemaakt. Deelmobiliteit zal in de toekomst ook in de deelgemeenten aangeboden worden.

Cijfermateriaal uit de evaluatie van het parkeer- en circulatieplan met betrekking op de schoolomgeving

Schoolomgeving

Het ontgaat niemand: de schoolomgevingen in het centrum hebben hun eigen karakteristiek uitzicht gekregen. Tom en Lily vallen op. Ook in de deelgemeente Otegem is alle signalisatie aangebracht.

De schoolomgevingen in Sint-Denijs, Moen en nog een afwerking in Heestert staan dit jaar op de planning. Tegen mei krijgen alle scholen ook een regenboogzebrapad. Het pad geeft niet alleen kleur aan de schoolomgevingen maar vraagt ook aandacht voor diversiteit.