Jeugdafdeling

In de jeugdafdeling vind je boeken, strips, tijdschriften, cd-roms, luisterboeken en dvd-video's. We hebben echt voor elk wat wils: voor baby's en peuters net zo goed als voor kleuters, lagereschoolkinderen en jongeren!

Boeken

In de jeugdafdeling vind je verhalende en informatieve boeken voor kinderen en jongeren van alle leeftijden. De verhalende boeken staan per leeftijdscategorie opgesteld.

Verhalen 

De meeste verhalende boeken zijn in het Nederlands, maar we kunnen je ook helpen als je eens een verhaal in het Frans of Engels wil lezen. Deze anderstalige boeken staan bij de rubriek taal in de afdeling informatieve boeken. Ook de boeken over toneel vind je bij de informatieve boeken. Verder hebben we in de jeugdafdeling ook nog gedichten, sprookjes en voorleesverhalen. De gedichten en sprookjes zijn net als de verhalende boeken opgedeeld in leeftijdscategorieën. Ze hebben net als de voorleesverhalen een aparte plek gekregen.

Weet je niet wat gekozen? Probeer dan de boekenzoeker eens uit en krijg leestips naar jouw smaak!

Weetboeken

De informatieve boeken worden in twee leeftijdscategorieën opgesplitst: er zijn de mini-weetboekjes voor kinderen tot 8 jaar, en de weetboeken voor kinderen van 8 tot 14 jaar. Om in de jeugdafdeling een informatief boek terug te vinden, hoef je nog niet te kunnen lezen. Op het etiket staat namelijk een pictogram, waaruit je al heel wat kunt opmaken!

Babyhoek

Interessant voor jonge ouders met baby's en peuters tot 2 jaar. Ook voor hen hebben wij mooie boeken, die wij boekbaby's noemen. Je vindt ze in de boekbabyhoek.

 

Strips

Net zoals voor volwassenen, hebben we ook voor kinderen en jongeren strips. Bij onze strips vind je ook anderstalige strips: Kuifje in het Frans, bijvoorbeeld, of Asterix in het Latijn. Echt een aanrader om op een plezierige manier je taalkennis wat bij te spijkeren!

Dvd's

Tekenfilms en speelfilms

Wie denkt in de bibliotheek voor kinderen enkel tekenfilms aan te treffen, heeft het verkeerd voor. Natuurlijk hebben we tekenfilms: van klassiekers als Sneeuwwitje en Pippi Langkous tot en met de grappige Smurfen. Ook de speelfilms zijn zeker het vermelden waard: meestal gaat het hierbij om verfilmde jeugdboeken, denken we maar aan Otje of de verfilmde Blinkers en Harry Potter... En een groeiende collectie bekroonde jeugdfilms uit Europa en de rest van de wereld!

Informatief

Daarnaast is er een groot informatief aanbod:  dvd's over dieren, over landen, over het milieu, over geschiedenis, over het menselijk lichaam ... Die dvd's staan bij de informatieve boeken opgesteld; een dvd over dinosauriërs vind je dus bij de boeken over dino's.

Voor peuters en kleuters

Ook het aanbod voor de kleintjes, voor peuters en kleuters, is de moeite waard. Verfilmde prentenboeken vind je daarbij, maar ook Musti, Bob de Bouwer, Tik Tak, Nijntje, Dora en nog vele andere. Vaak series die hun kwaliteit reeds op televisie hebben bewezen, en die bij deze leeftijdsgroep erg tot de verbeelding spreken.  

Luisterboeken Ssst... hier wordt geluisterd... naar een boek!

Er zijn honderd-en-een redenen om voor een luisterboek te kiezen. Stel je bijvoorbeeld één van volgende situaties voor:

  • Je zit in de auto, op weg naar een vakantiebestemming duizend kilometer verderop. Je bent een halfuur onderweg als vanop de achterbank een kinderstemmetje vraagt: "Zijn we er bijna?" Wedden dat na Nijntje, Floddertje of Matilda de bestemming plots een stuk dichterbij is?
  • Je kind houdt van de Harry Potter-films, maar is nog te jong om de dikke boeken zelf te lezen. Waarom dan niet luisteren naar Harry's belevenissen, en de woorden zelf in beelden omzetten?
  • En ook in minder aangename omstandigheden kan een luisterboek je de kans geven toch wat te ontspannen: als je ziek bent bijvoorbeeld, en je je niet kan concentreren op een gedrukte tekst, kan een luisterboek het zonnetje in huis zijn...
  • Maar eigenlijk heb je geen reden nodig om voor een luisterboek te kiezen. Een luisterboek is een heel andere manier van lezen, een heel andere manier om van verhalen en taal te proeven en te genieten.

    Kom zeker eens onze collectie luisterboeken bekijken, je vindt er méér dan je denkt. Astrid Lindgren's helden verbroederen met die van Roald Dahl, Annie M.G. Schmidt leest haar eigen onnavolgbare verhalen voor, en voor de hele kleintjes hebben we Nijntje, Rupsje Nooitgenoeg en de avonturen van Pieter Konijn op het rek staan, om maar iets te noemen.

Daisyboeken 

Naast deze commerciële luisterboeken, is er ook nog het aanbod aan Daisyboeken. Daisyboeken zijn luisterboeken op cd-rom, die door de Luisterpuntbibliotheek worden aangeboden voor blinden, slechtzienden en eigenlijk al wie om welke reden dan ook niet van het gewone boekenaanbod kan genieten (zieken, mensen met een leeshandicap,...). Ze bieden een aantal mogelijkheden die gewone luisterboeken niet hebben, zoals het bladeren door het boek of verderlezen vanaf het punt waar je gebleven was. Daisyboeken zijn er voor alle leeftijden. Je kan ze zelf rechtstreeks ontlenen (voor meer informatie kan je terecht in Luisterpunt), of de bib kan op geregelde tijdstippen enkele titels voor jou aanvragen. Aarzel niet om meer info te vragen!

Snippertassen

Snippertassen, zeg je? Nog nooit van gehoord? De snippertassen vormen een schitterend aanbod in de bibliotheek. Het zijn leuke rugzakken gevuld met boeken en andere bibliotheekmaterialen, die je als oma, tante, opa... eigenlijk iedereen die een klein logeetje op bezoek krijgt - kan ontlenen in de bibliotheek om de logeerpartij onvergetelijk te maken. Zodat je kleinkind, nichtje of neefje,... tijdens het logeren een boekje kan lezen... Of dat je zelf een verhaaltje kan voorlezen...

De snippertassen bevatten lees- en weetboeken, voorleesverhalen, soms een knuffel of een luisterboek of dvd... Er zijn snippertassen voor kinderen van 3 tot 6 jaar en van 7 tot 9 jaar, die rond een bepaald thema zijn samengesteld:  sprookjes, kikkers, Jules, piraten, griezelen, Nijntje...

De snippertassen worden gratis uitgeleend, en dit voor een periode van vier weken.

En wat voor jongeren?

Jongeren van 14 tot 18 jaar vinden bij ons hun gading zowel in de jeugd- als in de volwassenenafdeling. Op een aantal domeinen zijn er specifiek op deze groep afgestemde collecties: verhalende boeken en gedichten.

Maar voor informatie en dvd's kunnen jongeren zowel bij de jeugd als bij de volwassenen terecht, afhankelijk van welk soort informatie ze zoeken. Naarmate ze ouder worden, zullen ze als vanzelfsprekend steeds meer gaan aanleunen bij de afdeling voor volwassenen. Hetgeen er verschijnt aan specifieke informatie voor deze doelgroep, wordt dan ook bij de informatieve afdeling voor volwassenen opgesteld.

Voor jongeren is er daarnaast nog de JIP-zuil. Je vindt ze vlak bij de andere collecties voor jongeren, en ze bevat een heleboel informatie over alle onderwerpen die jongeren in het bijzonder aanbelangen.