Kinderopvang 0-3 jaar

Tips bij het zoeken naar kinderopvang (0-3 jaar)

Via deze website  kunt u een opvangplaats zoeken voor uw kindje tussen 0 en 3 jaar. 

Voor oudere kinderen of voor vakantieopvang verwijzen we graag naar onze dienst vrije tijd - vakantiewerkingen.

Hieronder geven we je enkele belangrijke tips voor je zoektocht naar een gepaste opvang voor je kind(eren).

Begin tijdig te zoeken

 • Voor de opvang van een baby begin je best van zodra je weet dat je zwanger bent.

Bezoek verschillende opvangplaatsen om een goede keuze te maken.

 • Een goede keuze is een opvang waarbij jij je als ouder goed voelt.
 • Bepaal vooraf wat je belangrijk vindt en stel bij een bezoek al je vragen.
 • Onthaalinitiatieven vragen bij een eerste contact vooral naar de startdatum, de leeftijd van het kind en dagen / uren waarop je je kindje wenst te brengen. 

Vraag naar de prijs

 • Voor kinderopvang betaal je ofwel vaste prijs, ofwel een prijs volgens inkomen. Je kan vooraf berekenen hoeveel je zal betalen in een opvang waar je betaalt volgens je inkomen via de website van Kind en Gezin ("Mijn Kind en Gezin").
 • Soms is het mogelijk om een verminderd of sociaal tarief te krijgen. Ga langs bij de sociale dienst van de gemeente: Blokkestraat 29, 8550 Zwevegem.

Via deze link vind je alle kinderopvanginitiatieven in Zwevegem.  Van elk kinderopvanginitiatief bestaat er een infofiche.

Je kan op de website gericht zoeken naar de opvang die je nodig hebt. Er zijn verschillende criteria waarop je kan zoeken:

 • Leeftijd van je kind: 0-3 jaar/2,5-12 jaar/+12 jaar
 • Type opvang: groepsopvang (minimum 9 kinderen en meerdere kinderbegeleiders), gezinsopvang (maximum 8 kinderen bij een onthaalouder), oppasdiensten aan huis (babysitters, zieke kinderen, kinderen met zorgbehoefte), opvang tijdens schoolvakanties/ voor of na schooltijd/ ...
 • Tijdstip opvang: vóór 07.00/van 07.00 tot 18.30/ na 18.30/ weekend
 • Locatie: Zwevegem/ Heestert/ Moen/ Otegem/ Sint-Denijs
 • Vrije plaatsen: enkel de initiatieven met vrije plaatsen. Dan zie je enkel de informatie van de kinderopvanginitiatieven die aangeven dat ze een vrije plaats hebben (op dit moment of op een later tijdstip en op welke dagen) (alle/ vandaag/ volgende week/ binnen twee weken/ volgende maand)

Vrije plaatsen

 • Je kind kan maar opgevangen worden in een kinderopvang als er een vrije plaats is.  Is er geen plaats in de opvang die je wenst?  Je kan altijd eens informeren; soms komt er onverwacht een plaatsje vrij.
 • Op de infofiche van elk kinderopvanginitiatief kan je kijken of er vrije plaatsen zijn. Je klikt op de tegel "bekijk vrije plaats(en)" en dan zie je meer details over de vrije plaats: de datum vanaf wanneer er een vrije plaats is bv. 1/2/2020 en voor welke dagen bv. ma/di/wo/do/vr (rechts onderaan).
 • Het is het kinderopvanginitiatief zelf die dit gegeven actueel houdt. Soms zie je een datum die in het verleden ligt bv. het is augustus 2019 en je ziet een vrije plaats staan vanaf maart 2019. Dan is dit gegeven niet meer actueel en doe je er goed aan om zelf contact te nemen met het initiatief om info te vragen rond vrije plaatsen.
 • Als je informeert naar vrije plaatsen dan is het belangrijk dat je de wenselijke startdatum, de leeftijd van je kind én een opvangplan kan doorgeven (opvangplan = welke dagen/dagdelen heb je opvang nodig). Op basis van deze info kan een opvanginitiatief kijken of er voor je kind een vrije plaats is. De kinderopvang kan dit niet altijd direct zeggen en heeft tijd nodig om je opvangvraag te bekijken.

STAP 1

Je maakt je eigen selectie aan de hand van de boven vernoemde criteria. Je kan ook kiezen om voor een bepaald criterium geen filter in te stellen bv. geen filter voor "tijdstip" omdat je opvang nodig hebt binnen de standaard opvanguren. Je ziet meteen de resultaten van je selectie.

STAP 2

De resultaten van je selectie kan je op twee manieren bekijken: "resultaten op kaart" (= standaardscherm) of "resultaten in lijst". Als je dan doorklikt op een pin op de kaart of op een initiatief uit de lijst kom je op de fiche van het kinderopvanginitiatief.

STAP 3

Op elke fiche van een kinderopvanginitiatief vind je de contactgegevens en meer informatie (prijs, vrije plaatsen, capaciteit, ...) van het kinderopvanginitiatief. Je kan kinderopvanginitiatieven vergelijken en je eigen lijstje opstellen van initiatieven die je voorkeur genieten en die plaats hebben op de datum waarop jij opvang nodig hebt.

STAP 4

Neem zelf contact op met de kinderopvanginitiatieven van je voorkeur: via het contactformulier, mail of telefonisch. Stel je vraag zo concreet mogelijk (leeftijd van je kind, startdatum, aantal dagen waarop je opvang nodig hebt, tijdstip van brengen en ophalen). Maak een afspraak voor een bezoek.

Voorbeeld:

Je bent op zoek naar opvang voor je toekomstige baby in Zwevegem. Soms moet je werken tot 18u30, dus zoek je een opvang die minstens tot 19u00 open is. Je hebt een voorkeur voor opvang waar je een prijs betaalt volgens je inkomen; Je hebt geen voorkeur voor een groepsopvang (kinderdagverblijf) of gezinsopvang (onthaalouder).

STAP 1

Je selecteert volgende criteria: leeftijd "0-3 jaar", tijdstip "na 18u30" en "Zwevegem". Bij criterium "type opvang" selecteer je niets.

STAP 2

Je krijgt de resultaten van je selectie op twee manieren: op de kaart staan enkel de initiatieven die voldoen aan je gekozen criteria en als je kiest voor "resultaten in lijst" (rechts boven de kaart) dan krijg je een lijst van je zoekresultaten.

STAP 3

Je klikt op de initiatieven op de "pins" op de kaart of uit je lijst voor meer informatie. Je kijkt of ze een vrije plaats hebben op het moment dat je opvang nodig hebt. Je stelt je eigen lijstje op met kinderopvanginitiatieven waar je contact mee wil opnemen.

STAP 4

Je neemt zelf contact op met de kinderopvanginitiatieven waar je interesse in hebt door hen te bellen of een e-mail te sturen rechtstreeks of via contactformulier. Je stelt hen je vraag en geeft zoveel mogelijk info aan de kinderopvang zodat ze kunnen bekijken of ze jouw kind kunnen opvangen (leeftijd van je kind, startdatum, aantal dagen waarop je opvang nodig hebt, tijdstip van brengen en ophalen).

Lukt het niet of zit je nog met specifieke vragen of behoeften?
Neem contact op met de dienst samenleving of maak een afspraak in Huis van het Kind Zwevegem we helpen je graag verder.