Frank Deboosere - Mooi weer in 2030?

Bespiegeling over breekbaarheid van de aarde

Gevolgd door eco walking dinner

Plaats: 5de verdieping
Zaterdag 5 oktober, 19 uur

25 euro per persoon – Kaarten te koop aan infobalie Gemeentepunt of via mail naar communicatie@zwevegem.be

Info

Frank Deboosere is sinds 1987 de presentator van het weerbericht op de VRT-radio en -televisie.

Frank Deboosere: “Ik weet het, er zijn nog altijd heel veel mensen die denken dat het niet zo’n vaart loopt met de klimaatveranderingen. Het is natuurlijk goed om kritisch te zijn. Om de media van de 21ste eeuw te bespelen, moet je tegenwoordig eenvoudige en krachtige slogans gebruiken en alle nuances bannen. Op die manier is het hele klimaatverhaal in de loop der jaren wat scheefgegroeid. Er ontstaat een zekere verzadiging bij de mensen – en ze haken af.  Dat is jammer. Want het kind wordt weggegooid met het badwater.

Er zijn meer dan voldoende aanwijzingen dat we met zijn allen de aarde onder druk zetten. Elk jaar opnieuw verrijden we meer kilometers met de auto, gaan we op vliegvakantie naar verre oorden, betonneren we België en is er wateroverlast. Elk jaar opnieuw zien we meer mensen met allergieproblemen, met astma, met ongelooflijk veel stress.

Dit klimaatfestival zal de aarde niet redden. Maar het is misschien een moment om stil te staan bij de breekbaarheid van onze aarde. Die aarde kan best tegen een stootje – maar trop is teveel. We hebben de voorbije decennia onze planeet in snel tempo leeggezogen, opgesoupeerd, kaalgevreten. En nu krijgen we de rekening gepresenteerd.

Begrijp het niet verkeerd… de aarde zal uiteindelijk probleemloos overleven. In het verleden heeft ze al voor hetere vuren gestaan. Vraag is of wij mensen (en met ons de hele biosfeer) ons zullen kunnen aanpassen aan de snelle veranderingen die ons te wachten staan.

Er wordt heel veel verwacht van onze politici en van de industrie. Maar zij alleen kunnen de klimaatwijzigingen niet ongedaan maken. Het is aan ons, burgers, om het goede voorbeeld te geven. Fietsvakanties, wasdraad, alternatieve energie, consuminderen, rustig aan, en soms een truitje meer. Dat is goedkoop en prettig. En vooral heel erg cool 😉 “.