Zwevegem Hartveilig

In België worden er dagelijks mensen getroffen door een hartstilstand buiten het ziekenhuis: op straat, op het werk, thuis, in de sportclub, … Momenteel overleeft slechts een kleine 10% van hen, maar dat kan anders.

Wat is een AED?

Een automatisch externe defibrillator of AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen.

Het AED-toestel geeft gesproken instructies. Het helpt je door de reanimatie tot een  professionele hulpverleners het van je overneemt.

Wie mag een AED gebruiken?

Iedereen! Vroeger mochten alleen artsen en speciaal opgeleide verpleegkundigen een defibrillator bedienen. Sinds 2007 mag iedereen een AED-toestel categorie 1 gebruiken. Vele bedrijven en openbare ruimten hebben intussen een AED.

Is een AED veilig?

Het toestel bepaalt volledig autonoom of een elektrische schok het slachtoffer kan helpen. Kan een schok niet helpen, dan schokt het toestel niet. Het is dus onmogelijk om het toestel verkeerd of onnodig te gebruiken.

Hoe gebruik je een AED?

https://www.youtube.com/watch?time_continue=23&v=LTbj6V1YVW0

AED’s in Zwevegem

Zwevegem heeft ondertussen 10 automatische externe defibrillators (AED) die verspreid staan op verschillende, voor het publiek toegankelijke plaatsen.

Adressen:

 1. Gemeentepunt – Blokkestraat 29, 8550 Zwevegem
 2. Sportpunt – Bekaertstraat 4, 8550 Zwevegem
 3. OC Malpertus – Gauwelstraat 29, 8551 Heestert
 4. OC Den Tap – Stationsstraat 2, 8552 Moen
 5. OC De Spoele – Scheldestraat 14, 8553 Otegem
 6. OC Ter Streye – Rode Wilgenstraat 6, 8554 Sint-Denijs
 7. Sint-Amandskerk – Theophiel Toyeplein, 8550 Zwevegem
 8. J. Cortès Sigars HQ – Pannenbakkersstraat 1, 8552 Moen
 9. Transfo – Transfostraat 3-15 (Mechaniekersgebouw), 8550 Zwevegem
 10. Maes Matress Ticking – Blokellestraat 157/B, 8550 Zwevegem

 

Een AED is heel eenvoudig te bedienen.

 1. De meeste toestellen hebben maar één of twee knoppen: één om het toestel aan te zetten en eventueel een tweede om een elektrische schok toe te dienen. Zet het toestel aan.

 2. Zodra de AED geactiveerd is, stuurt de adviesstem de hulpverlening. De eerste adviezen zijn altijd: ‘Alarmeer de hulpdiensten’ en ‘Ontbloot de borstkas van het slachtoffer’.

 3.  Zodra de borstkas van het slachtoffer ontbloot is, brengt de eerstehulpverlener de twee zelfklevende elektroden van het AED-toestel aan. De AED vraagt om het slachtoffer niet meer aan te raken en begint met een automatische analyse van het hartritme.

 4.  Als de AED levensbedreigende hartritmestoornissen vaststelt, zal hij een stroomstoot door het hart toedienen. Dit wordt ook defibrilleren genoemd. Bij sommige AED-toestellen moet de hulpverlener dit zelf doen door op een knop te drukken.

 5.  Een snelle stroomstoot kan het normale ritme van het hart herstellen, zodat het bloed weer door het lichaam gepompt kan worden. Zo wordt hersenschade bij het slachtoffer voorkomen.

 6.  Daarna is hartmassage en beademing altijd nodig. Ook dat zegt het toestel. Na twee minuten reanimeren analyseert de AED opnieuw het hartritme om te zien of er nog een schok nodig is. Zo gaat de eerstehulpverlener door met reanimeren en defibrilleren tot de ziekenwagen of de MUG ter plaatse is.