Preventieprojecten

De adviesraad voor gezins- en welzijnsbeleid vormt het platform om initiatieven rond gezondheid op te starten en het beleid hieromtrent op te volgen. Er wordt steeds samengewerkt met betrokken partners.

Thema's

Infectieziekten en vaccinaties

  • Inenting tegen polio
  • Griepvaccinatie

    Vaccinatie is de enige manier om je tegen de griep en vooral zijn gevolgen te beschermen.
    Griep is een zeer besmettelijke ziekte die elk jaar in de winterperiode opnieuw opduikt. Elke winter krijgen gemiddeld ongeveer één op tien mensen de griep.
    Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar bij sommige mensen kan de griep ernstige gevolgen hebben.

Meer info: www.zorg-en-gezondheid.be/vaccinaties

Borstkankerpreventie

Vrouwen van 50 tot en met 69 jaar kunnen om de 2 jaar gratis deelnemen aan het Vlaams bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Sommige veranderingen aan de borsten zie je of voel je niet. Een speciaal toestel kan dat wel. Een screeningsmammografie helpt borstkanker vroeg te ontdekken bij vrouwen die nog geen klachten hebben.

Meer info: www.borstkankeropsporing.be 

Fit in je hoofd, goed in je vel

Wil je meer inzicht in je geestelijke gezondheid en je persoonlijke sterktes en tekorten... doe de veerkracht-test op www.fitinjehoofd.be
Daar vind je ook meer informatie over de tien stappen, die je kunnen inspireren om te komen tot een gezonder en gelukkiger leven.

Zit je niet goed in je vel? Lig je te piekeren? Heb je vragen? Praat er over met uw huisarts!
Durf hulp te vragen! Op www.geestelijkgezondvlaanderen.be vind je een overzicht bij welke hulpverlening je terecht kunt.

Bewegen

Doe mee aan het 10.000 stappenproject!
Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk voor de gezondheid. Voldoende bewegen komt neer op 10.000 stappen per dag.
Het speciale aan het ‘10.000 stappenproject' is dat het er is voor iedereen, ook voor wie niet van sport houdt of voor wie te weinig tijd heeft. Want elke stap telt ... richting 10.000 stappen! Interesse? Surf naar www.10000stappen.be voor meer informatie.

Wil je zelf aan de slag?    
Ook onze gemeente stapte mee in het project en stippelde een 10.000- en 4.000-stappenwandeling uit.
Meer info en een overzicht van de wandelingen vind je via de Provincie West Vlaanderen.
Wil je weten hoeveel stappen je zet per dag? De stappenteller is daarvoor het hulpmiddel bij uitstek. Te verkrijgen of te ontlenen bij Sportpunt Zwevegem.

Rook niet bij mij

Om jonge ouders te helpen het 'niet-roken bij hun kindje(s)' bespreekbaar te maken, biedt Zwevegem een gratis slabbetje aan via het geboortepakket.