Maak van jouw straat een speelstraat!

Wat is een speelstraat?

Een speelstraat is een (stuk) openbare weg die tijdelijk en tijdens bepaalde uren word omgevormd tot een speelruimte voor alle kinderen in de buurt. In een speelstraat is geen doorgaand verkeer toegelaten zodat kinderen er volop kunnen spelen. Enkel de bewoners van de straat of mensen die er een garage hebben mogen er ‘stapvoets’ doorheen rijden. Hinkelen, badmintonnen, rolschaatsen, een praatje slaan met de buren... dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe jij jouw speelstraat kan invullen.

Vul samen met een andere buurtbewoner het aanvraagformulier in via www.zwevegem.be/producten/aanvraag-speel-sneeuwstraat. Als peter of meter van de speelstraat ben je verantwoordelijk voor het plaatsen van het dranghekken en de speelkoffer. Je bent het aanspreekpunt tussen de buurt en de gemeentediensten. Het evenementenloket zorgt voor de administratie en een infobrief voor de buren.

Voorwaarden

  • De snelheid is beperkt tot 50 km / uur
  • De straat heeft een overheersend woonkarakter
  • De straat wordt niet bediend door het openbaar vervoer (De Lijn)
  • Er is geen ander belangrijk doorgaand verkeer in de straat.

De speelstraat kan ingericht worden tijdens de schoolvakanties en tijdens de weekends en dit voor maximum 7 aaneensluitende dagen. De periode kan wel ruimer dan 7 dagen aangevraagd worden zodat een verschuiving mogelijk is afhankelijk van de (weers)omstandigheden.  De uren liggen steeds tussen 9 en 18.30 uur.

Formulieren

Reglement speel- en sneeuwstraten 

Online aanvragen

Aanvraagformulier speel- en sneeuwstraten