Aftrap internationale actiemaand borstkanker

Gepubliceerd op Woensdag 06 oktober 2021
Eliane Spincemaille (schepen van samenleving), Griet Vandeburie (diensthoofd Samenleving), Francine Dewilde (zelfhulpgroep), Barbara Demeulenaere (CD&V Vrouw en Maatschappij), Leen Geeraert (Femma), Annie Reyntjens (Markant), Stefanie Vandenbossche (Liberale Vrouwen) en Sofie Bovijn (Logo Leieland)

Op vrijdag 1 oktober werd, samen met enkele Zwevegemse vrouwenverenigingen, de aftrap gegeven van de actiemaand tegen borstkanker. Het lokaal bestuur vindt het belangrijk om de Zwevegemse vrouwen te sensibiliseren rond het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Gratis mammografie voor vrouwen vanaf 50 jaar

In 2001 is de Vlaamse overheid gestart met een Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Daarbij worden de aanbevelingen gevolgd van de Europese Unie om vrouwen van 50 tot en met 69 jaar aan te moedigen om elke twee jaar een mammografie te laten nemen. Vrouwen kunnen één keer om de 2 jaar een screeningsmammografie laten nemen vanaf het jaar waarin ze 50 jaar worden tot en met het jaar waarin ze 69 jaar worden. De screeningsmammografie is gratis, de kwaliteit wordt zeer streng gecontroleerd en minstens twee radiologen beoordelen onafhankelijk van elkaar de mammografie. Deze werkwijze zorgt er voor dat meer borstkankers vroegtijdig worden opgespoord en dat minder vrouwen onnodig verder onderzoek moeten laten uitvoeren. Deelname is mogelijk met de uitnodigingsbrief die door het Centrum voor Kankeropsporing wordt opgestuurd of met een voorschrift van de arts voor een screeningsmammografie.

Schilderij internationale actiemaand borstkanker 2021

Draag zorg voor jezelf en laat je testen

Als lokaal bestuur willen we de Zwevegemse bevolking sensibiliseren en aanmoedigen om in te gaan op de uitnodigingsbrief en elke twee jaar een mammografie te laten nemen. Elk jaar wordt in Vlaanderen bij 6.000 vrouwen borstkanker ontdekt. 8 op 10 vrouwen overleven borstkanker, dankzij vroege opsporing en de geïndividualiseerde behandeling. Dus: draag zorg voor jezelf en laat je testen! 

De cijfers van Zwevegem

In Zwevegem, in 2019, was de totale dekkingsgraad 62,3 %. Dit betekent dat 37,7 % van de vrouwen in de doelgroep voor wie vroege opsporing van borstkanker aangewezen is, zich niet preventief laat onderzoeken. Het lokaal bestuur Zwevegem wil de totale dekkingsgraad omhoog krijgen en wil beter scoren dan de Provincie West-Vlaanderen (63,7%) en het Vlaams Gewest (64,7%). 

Sensibilisering

Met de ondersteuning vanuit Logo Leieland en samen met de vrouwenverenigingen voert Zwevegem campagne in de oktobermaand. Onthaalmedewerkers, raadsleden en bestuursleden van de vrouwenverenigingen dragen binnenkort ook het Pink Ribbon-lintje ontworpen door prinses Delphine. Ook het schilderij dat de vrouwenverenigingen 11 jaar geleden maakten in dit thema, wordt weer centraal gesteld. Verder in het jaar komen nog vervolgacties om de oproep actueel te houden.