Corona-update voor ondernemers (8/02)

Gepubliceerd op maandag 08 februari 2021

Op  7 februari verscheen een nieuw Ministerieel Besluit met daarin enkele belangrijke wijzigingen. De nieuwe bepalingen zijn van toepassing tot 1 april 2021.

Horeca

Alle afhaalmogelijkheden, met respect voor de geldende hygiëne- en afstandsmaatregelen, zijn mogelijk. 

Vanaf 8 februari mogen vakantiehuizen in vakantieparken, bungalowparken en campings hun activiteiten heropenen onder dezelfde beperkende voorwaarden als andere logiesvormen. Dit betekent onder meer dat zij hun restaurants, drankgelegenheden en andere gemeenschappelijke faciliteiten (uitgezonderd gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen) gesloten moeten houden.

Alle logiesvormen die open zijn mogen klanten toegang verlenen tot het zwembad (uitgezonderd de recreatieve en subtropische gedeeltes), mits het respecteren van de regels in het protocol dat van toepassing is op zwembaden.

Diensten

Vanaf 13 februari zijn huisbezoeken toegelaten in het kader van immo-activiteiten door professionele makelaars.

Vanaf 13 februari kapperszaken en barbiers open, maar enkel voor de verzorging van het kapsel. Tot 1 maart blijven diensten waarbij de klant het masker moet afzetten (bv. baardverzorging), verboden.
Vanaf 1 maart  kunnen andere niet-medische contactberoepen (schoonheidssalons, niet-medische pedicuren, nagelsalons, massagesalons, voor alle soorten massages, waaronder reflexologie, shiatsu en acupunctuur, tatoeage- en piercingsalon en bemande zonnebankcentra openen) opnieuw aan de slag. De heropening is gekoppeld aan zeer strikte voorwaarden. Deze bevatten onder meer:

  • Wachttijd van 10 minuten tussen twee behandelingen, voldoende voor de reiniging en desinfectie van de behandelingsruimte
  • Verplichting  om te werken op afspraak
  • Klanten moeten buiten wachten
  • Voorzien van voldoende ventilatie

Let op: Niet-medische contactberoepen kunnen hun diensten niet aan huis verlenen!

Vrije tijd

Vanaf 13 februari mogen dierentuinen opnieuw open gaan en dit volgens dezelfde regels als de natuurparken. Dat betekent onder meer dat enkel buitenactiviteiten zijn toegelaten en er strikte toegangscontrole plaatsvindt.

Via volgend overzicht krijg je een update van de belangrijkste Vlaamse steunmaatregelen.