Erfgoeddag 23 april 2017

apr
23

Kazuifels, beeldjes en zilveren kelken. In een kerk vind je heel wat ‘religieuze objecten’ uit een ver of een recenter verleden. Enkele honderden objecten met historische waarde worden bewaard in de vele ruimtes, in kasten en op zolders van de kerk. Dat een kelk voor miswijn wordt gebruikt klinkt waarschijnlijk niet vreemd in de oren. Maar wie kent nog een manipel? Achter elk object in een kerk schuilt een verhaal, een gebruik of een (lange) geschiedenis. Erfgoed zuidwest, de provincie West-Vlaanderen en de gemeente Zwevegem slaan de handen in elkaar om samen dit religieus erfgoed te inventariseren binnen het project Goddelijke Huisraad

Een enthousiaste ploeg van twaalf vrijwilligers vond zich bereid om, een dag in de week in de Sint-Dionysiuskerk van Sint-Denijs, deze kerkschatten te inventariseren. Gewapend met rolmeter, katoenen handschoenen, labels, stift, laptop, fototoestel en heel wat koffie gaan ze aan de slag. Alle objecten worden genummerd, gemeten, beschreven en gefotografeerd. Resultaat zal een digitale erfgoedinventaris zijn, zodat iedereen van thuis uit dit religieus erfgoed kan bewonderen. Deze inventaris is daarnaast ook belangrijk om de vele kerkschatten goed te beheren. 

Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Op Erfgoeddag, zondag 23 april 2017, kan je zelf een kijkje nemen of een handje toesteken. Vanaf 14.30 u. tot 17 u. kan je hiervoor terecht in de Sint-Dionysiuskerk te Sint-Denijs.  

Meer weten of wil je zelf aan de slag als vrijwilliger? Neem een kijkje op www.erfgoedzuidwest.be

Created at: 13/02/2017

Reactie toevoegen