Lokale vereniging? Let op voor (CEO-)fraude

Gepubliceerd op Dinsdag 18 februari 2020

Niet alleen grote bedrijven zijn slachtoffer van CEO-fraude. Ook kleinere verenigingen kunnen hiervan slachtoffer worden. Omdat ook Zwevegemse verenigingen geviseerd worden, roepen we op om extra voorzichtig te zijn.

Wat is het?

De dader van CEO-fraude doet zich voor als een belangrijk persoon, bijvoorbeeld de voorzitter of penningmeester van je vereniging. Krijg je een mail van de voorzitter of penningmeester met de vraag een bedrag over te schrijven? Wees waakzaam! Probeer die persoon in kwestie steeds persoonlijk te bereiken om na te gaan of die opdracht wel van hem kwam. Het is immers mogelijk dat iemand anders zich als die persoon voordoet.

Hoe herken je het?

Soms weten de daders verrassend veel over je vereniging, zoals bijvoorbeeld de namen van de leden. In sommige gevallen weten ze zelfs hoeveel er (ongeveer) op de rekening staat. Meestal lijkt het of de mail van het e-mailadres van je voorzitter zelf verzonden is.

Enkele tips om CEO-fraude te herkennen:

  • nadruk ligt op machtsverhouding
  • het is dringend
  • er wordt gevraagd het geheim te houden of af te wijken van de normale procedures

Voorkomen

De daders zijn vaak goed voorbereid. Als de namen en/of andere informatie van de voorzitter, penningmeester, leden, privé-contactgegevens… online terug te vinden zijn, kunnen ze zich beter voorbereiden. Let dus op met welke informatie je als vereniging online beschikbaar maakt.

Soms is de mailbox van de voorzitter of penningmeester gehackt. Op die manier kan het lijken of de mail echt van de voorzitter of penningmeester afkomstig is. Probeer toch steeds persoonlijk na te gaan of dit wel van hem/haar afkomstig is. Door sterke wachtwoorden te gebruiken en het wachtwoord geregeld te veranderen, wordt het risico op hacking van de mailadressen kleiner.

Toch slachtoffer geworden?

Doe altijd aangifte bij de politie. Daarnaast is het nuttig om melding te registreren op https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/. Op www.safeonweb.be kan je verschillende tips vinden om veilig te surfen.