Geboorteplekje voor 292 kinderen

Gepubliceerd op Zaterdag 19 november 2022
Eerste spadesteek van het speelbos tijdens inhuldiging geboorteplekje

Ieder jaar wordt in Zwevegem een Geboorteplekje onthuld waarbij alle kinderen geboren in het voorgaande jaar worden gevierd. Dit gebeurde op zaterdag 19 november 2022 voor de 7de keer. Vorig jaar werden er 292 baby’s geboren in Zwevegem.

Geboorteplekje gemaakt uit natuurlijke materialen

Er is bewust gekozen om geen geboortebos aan te leggen, maar een geboorteplekje. Hierdoor kunnen we dit principe steeds in een andere vorm toepassen in een bestaande speelzone of groene long binnen de gemeente. Als lokaal bestuur willen we steeds een gezellige plek inrichten dat in verschillende fases van het leven van de kinderen voor leuke familiebelevenissen kan zorgen. Voor het geboorteplekje werken we ook met natuurlijke materialen. De realisatie is in handen van de technische diensten. 

Speelbos in wording

Voor het geboorteplekje kozen we dit jaar voor een groene locatie in volle expansie met een woonwijk en een speelbos in wording in de Blokellestraat. Dit speelbosje zorgt ook voor een groene speelbuffer met de wijk en de industriezone Breemeers. Aansluitend bij de inhuldiging van dit geboorteplekje volgt de symbolische eerste spadesteek van het speelbosje. De aanplant hiervan gebeurt nog dit plantseizoen. Daar komen ook enkele natuurlijke spelelementen en een blotevoetenpad.

Er wordt gekozen voor 3 meerstammige bomen, namelijk de Heptacodium of Zevenzonenboom. Deze bomen zijn vrij uniek door hun uitbundige najaarsbloei en is een ideale drachtboom voor bijen en vlinders. En als bonus hebben ze ook prachtige stammen.

De locatie van de vorige geboorteplekjes op basis van geboortejaar:

  • 2015 Lettenhofpark Knokke/Zwevegem
  • 2016 Speelpleintje Remi Deprezstraat Heestert
  • 2017 Speelbos Otegem
  • 2018 Milleniumpark Moen
  • 2019 Picknickweide Brucqstraat Sint-Denijs
  • 2020 Speelpleintje achter de gemeenteschool in Heestert