Samen voor een rookvrije gemeente

Gepubliceerd op Donderdag 06 juni 2024

Roken is de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak in België. Het zorgt voor ernstige lichamelijke gevolgen voor de roker én zijn omgeving. Ondanks deze feiten rookt nog steeds 17,5% van de bevolking in Vlaanderen. Gemiddeld worden er 15 sigaretten per dag gerookt.

Rookvrij opgroeien als recht

Kinderen hebben het recht om rookvrij op te groeien. Toch roken mensen vaak in het bijzijn van kinderen op speel- en sportpleinen. En zien roken doet roken. Daarom zet onze campagne 'Generatie Rookvrij' elk jaar op 31 mei een Wereld dag zonder Tabak in de kijker. Hierbij lichten we ook alle acties uit die we als gemeente ondernemen.  

We geven je als gemeente een duwtje in de rug

Stoppen met roken hoef je niet alleen te doen. Met de hulp van een professional heeft een roker namelijk drie tot vier keer meer kans om te stoppen met roken. Daarom helpen we jou graag om een stap te zetten in de goede richting. 

Nieuwe brochure RooksTOPPERS!

Onze diensten stelden een handige brochure samen met allerlei mogelijkheden in de buurt om te stoppen met roken. Denk aan: individuele sessies tot groepssessies, applicaties, info rond rookstopmedicatie, een motivatietest, … Je zal de brochure overal in de gemeente kunnen terugvinden bij je huisarts, sportclub, apotheek, ... 

Infosessie met tabakoloog Debbie op 26 september

Op 26 september organiseren we ook een infosessie voor inwoners die willen stoppen met roken. Tabakoloog Debbie Demiddel zal tijdens een groepssessie je op weg helpen om de juiste klik te maken. Volg je de vijf groepsessies, dan wordt je inschrijvingsgeld terugbetaald. De sessies vinden plaats op onderstaande momenten:

  • Inleidende infosessie - 26 september om 19 uur in het Gemeentepunt
  • Groepsessie 1 - donderdag 3 oktober van 19 tot 20.30 uur in het Gemeentepunt
  • Groepssessie 2 - donderdag 10 oktober van 19 tot 20.30 uur in het Gemeentepunt
  • Groepssessie 3 - donderdag 17 oktober van 19 tot 20.30 uur in het Gemeentepunt
  • Groepssessie 4 - donderdag 7 november van 19 tot 20.30 uur in het Gemeentepunt
  • Groepssessie 5 - donderdag 28 november van 19 tot 20.30 uur in het Gemeentepunt

Meer informatie over de infosessie volgt binnenkort op deze website, via de nieuwsbrief of op onze Facebook- of Instagrampagina