Hond aan de lijn, 't zal wel zijn

Gepubliceerd op Donderdag 09 juni 2022
Campagnebeeld van het Agentschap Natuur & Bos "Hond aan de lijn"

De natuur is voor veel wandelaars de ideale plek om de hond mee uit wandelen te nemen. Niets leukers dan een stevige wandeling met de trouwe viervoeter. Dit houdt zowel baasje als hond in een optimale conditie. Honden zijn van harte welkom in de natuur, maar enkel aan de leiband. 

Spelregels

In bossen en natuurgebieden moeten honden altijd aan de leiband. Dat is misschien niet zo prettig, maar wel noodzakelijk om de rust in de natuur te bewaren. In sommige omstandigheden zijn honden, zelfs aan de leiband, niet toegelaten. Dat is onder andere het geval in zones waar dieren grazen.

Boetes zijn mogelijk

Loopt je hond toch niet aan de leiband? Dan kan de natuurinspecteur of boswachter een verslag of proces-verbaal opstellen, waardoor je een boete kunt krijgen. Deze gaat van 80 euro en kan stijgen naargelang het aantal loslopende honden, de aangerichte natuurschade en eventueel recidivegedrag. Ook bij agressief gedrag en weerbarstigheid t.o.v. de verbalisant kunnen de bedragen oplopen. Wandel je ergens anders, en dus niet in een bos of natuurreservaat, dan bepaalt het reglement van de gemeente of jouw hond aan de leiband moet. 

Opgelet: de eindejaarsperiode heeft zijn BOB-campagne, het Agentschap Natuur & Bos houden deze zomer een BOBBY-campagne in de natuurgebieden… In bepaalde regio’s zal er dus extra gecontroleerd worden op loslopende honden.