Insectenzomer Challenge: niet meppen, wel appen

Gepubliceerd op Zaterdag 01 juni 2024

Insecten zijn supernuttig, maar toch gaan ze sterk achteruit. De laatste 50 jaar verloren we in Vlaanderen de helft van onze insecten. En we verliezen nog steeds 1% per jaar. Tijd voor actie.

Natuurpunt brengt zoveel mogelijk insecten in kaart tijdens de Insectenzomer van 1 juni tot 31 augustus. Iedereen kan meedoen door ze te vangen met de app ObsIdentify. Vorig jaar deden meer dan 40.000 mensen mee! 

Benieuwd hoe de insecten er in Zwevegem voor staan?

Op de gemeentepagina van Waarnemingen.be vind je voor elke gemeente een schat aan informatie. Je ziet er ook hoe goed Zwevegem scoort in vergelijking met andere gemeentes.

Ga naar de waarnemingspagina

Hoe kan ik insecten registreren?

1 - Download ObsIdentify op je smartphone 

Als je nog geen account hebt, kan je die hier meteen aanmaken. Geef ObsIdentify ook toegang tot je locatiegegevens. Deze info is nodig om je waarneming te bewaren.

2 - Zoek de challenge in de app

De Insectenzomer challenge is sinds 1 juni beschikbaar in de app. Door rechtsboven op het hartje te klikken, neem je deel aan de challenge. 

3 - Ga naar buiten en vang insecten met de camera van je smartphone 

Dat kan echt overal: in je tuin, in het bos of in de stad. Elk insect telt. De app vertelt je welke sprinkhaan, wesp of vlinder je hebt gespot en jij helpt de wetenschap een stap vooruit.

Meer over de campagne