Eén keuzemenu voor de twee noodnummers

Gepubliceerd op Woensdag 12 februari

België voert een keuzemenu in voor de noodnummers 112 en 101. In een noodsituatie kan je zowel 112 als 101 bellen om één van de drie hulpdiensten (brandweer, ambulance of politie) te bereiken. In alle gevallen word je geholpen, ook als je geen of de verkeerde keuze zou maken.

Eén keuzemenu voor twee noodnummers

Bij het opbellen van de noodcentrale 112 of 101 vraagt een automatische stem de keuze te maken uit:
- "voor ambulance of brandweer druk 1"
- "voor politie druk 2".

Zodra je jouw keuze valideert door op 1 of 2 te drukken, word je doorgeschakeld naar een operator van de juiste noodcentrale. Indien je geen keuze maakt, wordt de boodschap één keer herhaald en word je daarna automatisch doorgeschakeld. Indien je een verkeerde keuze maakt, word je, net zoals nu, door de operator naar het juiste oproepcentrum doorgeschakeld.

Het verschil tussen 112 en 101

In België raadt de FOD Binnenlandse Zaken aan om voor dringende hulp van een ambulance of de brandweer naar het nummer 112 te bellen. Voor de politie kan je ook naar 101 bellen. Achter deze twee nummers gaan twee verschillende noodcentrales met verschillende processen voor de behandeling van noodoproepen schuil: één voor medische hulp en de brandweer, de andere voor de politie. Vanaf nu verloopt het proces dus iets makkelijker en hoef je maar één nummer te onthouden. 

De app "112 BE" al geïnstalleerd? 

In de app kan je in noodsituaties gewoon op het icoontje van brandweer, ambulance of politie klikken, afhankelijk van welke hulp je nodig hebt.  Het grote voordeel:  je moet de noodnummers niet onthouden en je kan deze dus ook niet vergeten als je in paniek bent.  

Om de app te downloaden ga je naar de app store of play store op je smartphone, je geeft “app 112 BE” in als zoekopdracht en je downloadt de app. Na installatie zet je deze best meteen op het onthaalscherm van je smartphone zodat je deze makkelijk kan terugvinden als je in nood bent. Daarna moet je je enkel nog registreren. Deze registratie bestaat uit slechts 2 schermen met een aantal korte vragen. Opgelet: de app 112 BE werkt enkel in België.

Meer info: www.112.be/nl/menu

banner 112