Zwevegem stapt mee in het West-Vlaams Kruisbestuiversplan

Gepubliceerd op Vrijdag 03 mei 2024

Op het Bijensymposium lanceerden de vier West-Vlaamse regionale landschappen het West-Vlaams Kruisbestuiversplan. De gemeente Zwevegem tekende hierop in en krijgt zo begeleiding om acties ten voordele van bijen uit te voeren op het grondgebied. 

Acties voor wilde bijen essentieel

De komende twee jaar zullen we onder begeleiding van het Regionaal Landschap Leie en Schelde ons actief inzetten op het behoud en ondersteuning van wilde bijen, de bestuivers bij uitstek. Dat doen we door goede voorbeelden op openbaar domein te realiseren en ons in te zetten op kennisopbouw en/of inwoners te sensibiliseren. 

Het plan voorziet in concrete acties en ecologisch waardevolle maatregelen voor bijen en bij uitbreiding de insectenwereld. Denk aan het realiseren van insectenhotels of bijenburchten, het aanleggen en onderhouden van bijvriendelijke graslanden en bermen of het uitwerken van sensibiliseringsacties voor inwoners. 

Al 20 gemeenten tekenden in op het Kruisbestuiversplan: Blankenberge, Damme, Deerlijk, Diksmuide, Ichtegem, Ieper, Ingelmunster, Jabbeke, Knokke-Heist, Moorslede, Oostkamp, Pittem, Staden, Tielt, Torhout, Veurne, Wervik, Wingene, Zedelgem en Zwevegem.

www.rlleieschelde.be