Extensief maaibeheer in onze gemeente

Gepubliceerd op maandag 19 juli 2021
extensief maaibeheer bloemenweide

De laatste weken lazen we heel wat opmerkingen over het maaibeheer in Zwevegem. Naar aanleiding van deze reacties geeft de dienst groen & wegen graag een woordje uitleg omtrent het huidige maaibeheer in de gemeente. 

Voedsel- en nestbron

Het huidige maaibeheer zorgt op vele plaatsen voor prachtige resultaten van natuurlijke bloemrijke grasperken, op andere locaties is dit dan weer ruwer met vooral lang gras. Beide situaties zorgen echter voor een goeie voedsel- en nestbron voor allerlei insecten en nuttige dieren. Een netjes gemaaid gazon moet in deze situatie soms wijken voor een wild uitziend grasland, maar dan wel met een gemaaide netheidsboord en geschoren graspaden. Uiteraard beseffen we dat dit soms een aanpassing vraagt van onze inwoners.

Insecten zijn de motor van onze natuur

Dit maaibeheer komt echter niet uit de lucht vallen. Het is een bewuste keuze om de biodiversiteit meer kansen te bieden. En waarom is die biodiversiteit nu zo belangrijk, vraag je jezelf misschien af?

Dit beheer focust zich op het geven van meer kansen aan bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Zij zijn immers de motor van onze natuur door de bestuiving van planten. En de natuur is dan weer een zeer bepalende factor in de klimaatverandering. Bomen, struiken en (wilde) planten helpen het grondwater op peil te houden, zorgen voor afkoeling tijdens hittegolven en zorgen voor CO2-opname en voldoende zuurstof in onze buurt.

De afgelopen dagen hebben we gemerkt wat een verwoestende kracht de klimaatverandering kan teweegbrengen door de wateroverlast in het Oosten van ons land. Gelukkig werden we in onze streek van deze noodsituatie gespaard, maar we moeten ons als gemeenschap voorbereiden op dergelijke situaties. In die zin zijn we er van overtuigd dat een aangepast maaibeheer de juiste keuze is voor onze gemeente.

Groeizaam weer zorgt voor een drukke planning

Het uiterst groeizame weer zorgt echter voor een overdrukke planning bij de diensten om het algemeen groenonderhoud rond te krijgen. We doen zoals gewoonlijk ons uiterste best om alles te maaien. Speelpleintjes en sportvelden krijgen hierbij voorrang. Ook aannemers worden hiervoor ingeschakeld, maar ook zij worden overspoeld door werk.

We vragen dus begrip voor deze zeer drukke periode, maar ook jullie vertrouwen dat we alles in het werk stellen om te werken aan een mooie, maar tevens toekomstgerichte en klimaatrobuuste gemeente. Geniet ondertussen volop van onze (openbare) groenzones en van elkaar.

#samenvooreenleefbaretoekomst