Besmetting pluimvee ziekte van Newcastle

Er is op 17 juli een besmetting met de ziekte van Newcastle vastgesteld op een professionele pluimveehouderij in Waregem.

Het FAVV heeft dit bedrijf tot haard verklaard. Rond deze haard zijn een beschermingsgebied met een straal van 3 km en een toezichtsgebied met een straal van 10 km afgebakend. Een deel van stad Waregem valt in het beschermingsgebied, het grootste deel van Waregem val binnen het toezichtsgebied.

De maatregelen in de 3 km-zone en de 10-km zone zijn momenteel dezelfde. In de 3 en de 10 km-zone is een verbod van kracht voor het verplaatsen van alle pluimvee en broedeieren. Wedstrijdduiven en andere in gevangenschap gehouden vogels mogen de toezichtszone niet verlaten. Alle professionele pluimveehouders in deze zones moeten een bedrijfsinventaris overmaken aan het Voedselagentschap. In deze zones zijn alle verzamelingen van pluimvee en vogels verboden. Dit betekent dus dat vinkenzettingen of andere activiteiten waar pluimvee of duiven verzameld worden, niet kunnen doorgaan. De maatregelen zijn van toepassing tot minstens 28 juli 2018.

De mens is niet gevoelig aan deze ziekte. De consumptie van eieren of vlees van pluimvee houdt dan ook geen enkel risico in.

Extra info

een kaart met de zones: instructiezonetoezichtsgebied

Meer info is terug te vinden op de website van het FAVV.

Created at: 03/07/2018

Reactie toevoegen