Vertrek je binnenkort op reis? Check je reisdocumenten

Gepubliceerd op Vrijdag 28 juni 2024

De zomervakantie is er! Heel wat personen vertrekken de komende periode op reis. Om naar het buitenland te kunnen reizen, heb je officiële Belgische reis- of identiteitsdocumenten nodig. Denk er tijdig aan! Het zou jammer zijn je reis te moeten uitstellen of annuleren omdat je documenten niet in orde zijn.

Je identiteitskaart (eID) of internationale reispas

Om naar het buitenland reizen, heb je officiële Belgische reis- of identiteitsdocumenten nodig. Een Belg in het buitenland moet zich, ongeacht zijn leeftijd, altijd kunnen identificeren met een geldige Belgische identiteitskaart of internationale reispas/paspoort. 

Voor een aantal landen volstaat een identiteitskaart. Andere landen vereisen een reispas, al dan niet met visum of elektronische inreistoestemming, eventueel aangevuld met een inentingsbewijs.

Belangrijk om weten

  • Sommige landen eisen dat de elektronische identiteitskaart nog een aantal maanden geldig is bij terugreis naar België. 
  • Ook luchtvaartmaatschappijen kunnen eisen dat je elektronische identiteitskaart nog een aantal maanden geldig is bij terugkomst. Informeer je tijdig bij het reisbureau of de luchtvaartmaatschappij.

Enkele voorbereidende tips

  • Neem een kopie of foto van uw eID en/of paspoort op uw smartphone mee - dit vervangt wel de eID of het paspoort niet, maar kan helpen als u die verloren heeft.
  • Voorzie minimaal 2 lege bladzijden in je internationale reispas voor reizen buiten de EU.
  • Om kansen op misbruik van een verloren of gestolen eID of paspoort te minimaliseren moet je dat onmiddellijk telefonisch melden aan DOCSTOP: 00800 2123 2123 of 0032 2 518 2123.

Meer info/afspraak maken eID     Meer info/afspraak maken reispas

Kinderen op reis 

Ook kinderen hebben een Kids-ID, eID of paspoort nodig, ook als ze jonger dan 12 jaar zijn en ook voor reizen in de Europese Unie. Tijdens je reis kan de politie aan de grens willen nagaan of de meereizende volwassenen naaste familie is, en zo niet, of het kind reist met medeweten en toestemming van zijn ouders. Hiervoor heb je een reistoelating voor minderjarigen nodig.

Opgelet! In het Infopunt juli - augustus 2024 staat een kleine tikfout: een Kids ID is niet gratis aan te vragen maar kost 9 euro bij een gewone aanvraagprocedure. 

Meer info/afspraak maken Kids ID     Meer info/afspraak maken reistoelating minderjarigen