Reuzenberenklauw gespot? Licht ons in!

Gepubliceerd op dinsdag 25 juni 2019

De reuzenberenklauw is een sterk woekerende, uitheemse plant. Hij wordt gemakkelijk 4 meter hoog en heeft grote spitse bladeren. De witte bloeischermen vallen goed op en produceren overvloedig zaden. Een mooie plant, maar...

Het sap van de grote berenklauw geeft in combinatie met zonlicht ernstige brandwonden. De gemeente, de provincie en het Vlaams Gewest maken er grondig werk van om de berenklauw te verwijderen, maar hiervoor hebben we ook de hulp van tuineigenaars nodig. Anders treedt er snel een ‘herbesmetting’ op!

Hoe bestrijden ?

  • Zorg dat de plant niet in bloei komt door ze 2 tot 3 keer per jaar te maaien
  • Als hij toch bloeit: snij de schermen af en stop die in de vuilniszak bij het huisvuil (niet bij de compost!).
  • Als hij niet te groot is: graaf de penwortel uit of steek hem dwars door met een spade.
  • Bescherm jezelf tegen het sap met lange mouwen, handschoenen en veiligheidsbril. Indien het sap toch in contact komt met je huid, spoel je dit meteen overvloedig af met water. Diezelfde dag loop je dan ook beter niet meer in de zon. 

Weet je waar deze plant groeit in onze gemeente ? Laat het weten aan de groenambtenaar.

Opgelet! Er zijn heel wat inheemse soorten ‘schermbloemigen’ die lijken op de grote berenklauw, maar ze zijn veel kleiner, fijner en niet gevaarlijk. Omdat al die soorten goede bijenplanten zijn, mogen we niet de verkeerde bestrijden! Twijfel je? Stuur dan een foto van de plant het gratis nummer 0800 1 8550, ikmeld@zwevegem.be of vul het online formulier in op onze website www.zwevegem.be/ikmeld.

Meer info? Klik op onderstaande link voor meer informatie.
www.alterias.be/images/stories/downloads/Nederlands/beheer_%20heracleum_nl.pdf