Gemeenteschool Heestert en RHIZO College Zwevegem laureaat in scholenactie Oxfam

Gepubliceerd op Dinsdag 14 mei 2024

Twee scholen uit Groot-Zwevegem ontvangen elk een prijs in het kader van de scholenactie van Oxfam in België. De actie had als thema “Ik strijd voor een fair klimaatbeleid” en liep van 4 tot 14 oktober 2023. De scholen vroegen elk op hun manier meer aandacht voor een eerlijk klimaatbeleid.

RHIZO College valt in de prijzen

Op maandag 13 mei 2024 neemt het RHIZO College Zwevegem haar prijs in ontvangst. Zij organiseerden gedurende 2 weken een chocoladeverkoop om aandacht te vragen voor de cacaoboeren uit het globale zuiden. De verkoop leverde een mooi bedrag van 650 euro op. De opbrengst ging naar de aanleg van het RHIZO-Smalspoorbos. De ideale plek voor boeiende wetenschappelijke experimenten als bodemonderzoek, bosbouw of natuurexploratie. Deze mooie klimaatactie zorgt ervoor dat de natuur in Zwevegem diverser wordt. 

Oud-leerkrachten die tevens vrijwilligers zijn bij de Oxfam Wereldwinkel in Zwevegem zullen een woordje brengen. De leerlingen die deelnamen aan de chocoladeverkoop, zullen ook iets voorbereiden. 

Ook gemeenteschool Heestert is een winnaar

Op vrijdag 17 mei 2024  trekken we naar de gemeenteschool van Heestert voor de prijsuitreiking. Leerlingen van de 3de graad zullen een woordje uitleg geven over de acties van dit schooljaar. Hieronder de acties samengevat: 

Met een Wereldwinkel op school en voorleesverhalen voor de jongste vroegen zij de aandacht naar een eerlijker handelsbeleid. De school vindt het belangrijk dat de leerlingen de betekenis achter eerlijke handel leren kennen. Ze doneerden alle extra opbrengsten aan hun partnerschool in Ghana “'Akwaaba Asuadei'

Aan de hand van allerlei filmpjes leerden de leerlingen het leven van de cacaoboeren kennen en ontdekten dat de klimaatverandering het de boeren van zowel hier als in het Zuiden niet makkelijk maakt. In de lessen levensbeschouwing werd er aan de hand van een spel over de vele producten van de wereldwinkel geleerd maar ook geproefd. We sluiten de uitreiking af met een dans gebracht door de leerlingen om te vieren dat ze laureaat zijn.

Over de scholenactie

In de regio's waar de klimaatcrisis nu al zwaar toeslaat, vernielen droogte, overstromingen en orkanen vele gewassen. Zo verliezen lokale gemeenschappen hun belangrijkste voedsel- en inkomstenbron. De boeren en boerinnen bevinden zich in een kwetsbare positie. Grote bedrijven moeten hun uitstoot dringend verminderen om zo kwetsbare bevolkingsgroepen te beschermen, zodat ze zich kunnen wapenen tegen de gevolgen van de klimaatcrisis en duurzame landbouwpraktijken ontwikkelen.

Met deze scholenactie spoort Oxfam België de scholen aan om een laagdrempelige activiteit rond klimaat en eerlijke handel te organiseren en de leerlingen te informeren over deze realiteit. Alle laureaten ontvangen een muurbordje “Laureaat Oxfam scholenactie 2023” en een cadeau ter waarde van 100 euro.  In 2023 namen 248 scholen, 13.500 leerlingen en 547 leerkrachten deel aan de scholenactie van Oxfam België. 

Meer informatie?
   Gillian Barclay, leerkracht Gemeenteschool Heestert | gillian.barclay@gszwevegem.be | 056 28 54 30
   Sofie Deblauwe, leerkracht RHIZO College Zwevegem | sofie.deblauwe@rhizo.be | 0474 32 11 92