Startschot kindergemeenteraad Zwevegem

Op vrijdag 9 november kwamen de 22 verkozen kindergemeenteraadsleden samen voor de eerste zitting van de kindergemeenteraad. Na een leuke kennismaking, kregen de kandidaat kinderburgemeesters de kans om de anderen te overtuigen om voor hen te stemmen en hun doelen voor de kindergemeenteraad voor te stellen. Uit de 8 kandidaten en na een spannende stemmingsronde werd Guillaume Vanhamme verkozen als eerste kinderburgemeester van Zwevegem.

Uit de verkiezingscampagne, kennismaking en bevraging van de kindergemeenteraadsleden kwamen drie thema’s duidelijk naar voor: Speelruimte, natuur en milieu en verkeersveiligheid. Per thema zal de kindergemeenteraad een concrete actie ondernemen.

De kindergemeenteraadsleden gaan de eerste speelroute in Zwevegem uittesten. Deze route zal verschillende speelruimtes via veilige wegen met elkaar verbinden. We zullen onveilige en minder leuke plaatsen in kaart brengen en voorstellen doen voor leuke aanpassingen op deze wandeling.  De jeugddienst wil in de toekomst overal in Zwevegem speelroutes uitstippelen zodat een echt speelweefsel ontstaat in de ganse gemeente.

Voor het thema ‘natuur en milieu’ willen de kindergemeenteraadsleden een zwerfvuilcampagne uitwerken. Kinderen vinden rondslingerend afval in de gemeente niet kunnen en hopen dat hun boodschap zal helpen om mensen bewuster te maken. De campagne zal gekoppeld worden aan de grote lenteschoonmaak eind maart.

Tenslotte wil de kindergemeenteraad ook iets doen aan de verkeersveiligheid rondom scholen. Kinderen vertoeven bijna dagelijks in hun schoolomgeving en kunnen dan ook experts ter zake genoemd worden. De kindergemeenteraadsleden zullen alle opmerkingen en ideeën van hun school verzamelen. Al deze creatieve voorstellen zullen we in een brief aan het schepencollege bundelen.

Na het vastleggen van het programma voor dit schooljaar was het tijd voor het officiële gedeelte. Alle kindergemeenteraadsleden legden in het bijzijn van de burgemeester de eed af als kindergemeenteraadslid. Zij zullen hun best doen om de kinderbevolking van Zwevegem te vertegenwoordigen.

Kindergemeenteraad