Doe als inwoner van Zwevegem beroep op een gratis Tuinranger

Gepubliceerd op Maandag 13 mei 2024

De tuinen van de toekomst zijn opgewassen tegen kurkdroge én kletsnatte zomers. En zo’n tuin is makkelijker en goedkoper te realiseren dan je denkt. Onze lokale Tuinrangers helpen je graag op weg in dit proces. We stelden een Tuinrangerteam van Zwevegem samen die vanaf 25 mei misschien wel in jouw tuin aan de slag gaat.

Een Tuinranger bezoekt jouw tuin

Alles begint met jouw tuinwensen:

 • Waarvoor ga je je tuin gebruiken?

 • Heb je een losse smaak of hou je meer van strak en netjes? 

 • En hoe vaak wil je in je tuin werken?

Pas dan komt de tuin zelf aan de beurt: wat is de kwaliteit van de bodem, waar is het zuiden en waar heb je last van inkijk? Maar ook: hoe blij worden de vogels en de bijtjes van deze tuin? 

Tuinadvies op maat

Daarna bezorgt de Tuinranger jouw tuinadvies. Aan de hand van inspirerende foto’s toont de Tuinranger wat er allemaal mogelijk is op welke plek. Je krijgt advies voor een bloemenweide die meer is dan “lang gras” en tips voor mooie bodembedekkers die wél groeien in de schaduw. Je Tuinranger helpt je ook bij de keuze van de juiste boom of struik: eentje die je gewoon maar moet planten en daarna nooit nog moet snoeien. Enzovoort. 

Inspiratie voor jezelf, tuinaannemer of -architect

Voordat de Tuinranger weer vertrekt krijg je een duidelijk geschetste plattegrond van je toekomstige tuin en een set handige adviesfiches. Allemaal gratis! Met dit advies kan je direct zelf aan de slag. Of je trekt er mee naar je tuinaannemer of -architect.

Voor elke tuin een gratis safarikit t.w.v. 25 euro

Wat is er leuker dan op safari gaan in je eigen tuin? Dankzij de zoekkaarten en insectenkijker van de Tuinrangers gaat er een hele wereld voor je open. Valt het voorlopig nog wat tegen met het gezoem en gefladder in je tuin? Geen zorgen, voor elke deelnemende tuin hebben we 2 geweldige zadenmengsels die garant staan voor bloemenpracht binnen het jaar! En nog veel meer … 

Tuinrangers

Hoe word ik Tuinranger?

Als Tuinranger geef je tuinadvies aan mede-Zwevegemnaren die hun tuin natuurvriendelijker willen inrichten. Samen ga je op ontdekking, op zoek naar het verborgen leven in de tuin. Vervolgens geef je concrete tips en tuinadvies op maat rond tuinbiotopen, tuinproblemen en hulp voor specifieke diersoorten.

Inderdaad, een hele uitdaging! Maar je krijgt een grondige opleiding en een arsenaal aan hulpmiddelen en documentatie. Bovendien maak je deel uit van een hecht team. Je staat er dus niet alleen voor!

Wat typeert een Tuinranger?

 • Je wil graag mee het verschil maken voor de natuur en het klimaat in je eigen buurt.
 • Je hebt voldoende vrije tijd voor gemiddeld 1 tuinadvies (2u) per 2 weken.
 • Je hebt behoorlijk wat ervaring met tuinieren in een kleine of grote tuin.
 • Je hebt al enige kennis van tuinnatuur (veel voorkomende bomen, vogels,…).

Wat houdt de functie in?

 • een uitdagende vrijwilligersjob waarmee je een concrete bijdrage levert aan de natuur en het klimaat in je eigen buurt
 • een zesdaagse praktijkgerichte opleiding door de tuinecologen van Inverde
 • een complete uitrusting en alle nodige documentatie om van je tuinadvies een succes te maken
 • met je lokale rangerteam maak je deel uit van een veel grotere gemeenschap van Tuinrangers die elkaar helpen en inspireren
 • de kans om levenslang te leren
 • een onkostenvergoeding en een correcte verzekering in kader van de Vlaamse vrijwilligerswet

Heb je vragen of wil je Tuinranger worden? Neem contact op met de dienst woon- en leefomgeving via woonenleefomgeving@zwevegem.be of bereik de dienst telefonisch tijdens de openingsuren via het nummer 056 76 57 20.