Zo hou je vuurwerk feestelijk!

Op kerstmis of nieuwjaar zijn het niet alleen de champagnekurken die knallen. Hoog aan de hemel spetteren de mooiste kleuren om het feest compleet te maken. In Zwevegem mag je in de nacht van 24 op 25 december en van 31 december op 1 januari feestvuurwerk de lucht inschieten tussen 23.30 uur en 00.30 uur. Binnen deze tijdspanne heb je geen vergunning nodig. Wensballonnen moeten aan de grond blijven. Inbreuken op het politiereglement worden bestraft met gemeentelijke administratieve sancties.

Om ervoor te zorgen dat vuurwerk een feest blijft, geven wij nog enkele tips en belangrijke veiligheidsmaatregels mee:

 1. Wees voorbereid

  1. Bewaar het feestvuurwerk op een droge plaats, in een afgesloten ruimte en buiten bereik van kinderen.
  2. Lees zeker de gebruiksaanwijzing.
  3. Steek geen vuurwerk af bij hevige wind.
 2. Tijdens het knallen
  1. Zoek een geschikte schietplaats: een open, vlakke, harde én horizontale zone die verwijderd is van woningen en geparkeerde woningen en ver van dichte plantengroei (zeker bij droogte).
  2. Hou toeschouwers op veilige afstand en hou rekening met dieren. Vooral honden en paarden kunnen schrikken bij de eerste knallen. Hou ze bij voorkeur binnen.
  3. Voorzie water en een brandblusapparaat binnen handbereik.
  4. Vermijd alcohol voor en tijdens het afsteken.
  5. Bescherm je ogen met een goede beschermingsbril.
  6. Plaats voor het afsteken een buis stevig in de grond om da stok van de vuurpijl in te bevestigen. Steek maar één pijl per keer aan.
  7. Steek de lonten aan met een aansteeklont die je kan krijgen bij je leverancier. Gebruik zeker geen rookwaar zoals sigaretten en ook geen lucifers.
  8. Hou voldoende afstand van het vuurwerk en steek de lont aan met gestrekte arm. Verlaat zo vlug mogelijk de plaats van afschieten.
 3. Na de knal
  1. Let op met vuurwerk dat niet lijkt te werken. Wacht minstens 30 minuten om het te benaderen en steek het zeker niet terug aan.
  2. Doof resten die op de grond vallen en ruim ze op.

Alvast een mooi kerstfeest en schitterend eindejaar!