Workshop gezond gazon

apr
26

Wist je

  • dat Europa richtlijnen heeft opgesteld rond duurzaam gebruik van pesticiden, met het doel de menselijke gezondheid en het leefmilieu te beschermen ?
  • dat Vlaanderen als gevolg daarvan reeds in 2001 besliste om het gebruik van pesticiden door openbare besturen af te bouwen en verplicht te beëindigen vanaf 1.01.2015.
  • dat uw gemeente Zwevegem sedert 2001 reeds heel wat inspanningen leverde om het gebruik van sproeistoffen af te bouwen  bij het onderhoud van openbare parken, begraafplaatsen, wegen en terreinen.
  • dat vanaf 2015 ook voor de burgers verboden is om pesticiden te gebruiken op openbaar domein (zoals voetpaden, straatgreppels, grasbermen,…)
  • dat sinds juli 2017 het gebruik van glyfosaat (zoals Roundup) door particulieren niet meer toegelaten is in de eigen tuin of oprit

Al deze maatregelen zijn noodzakelijk voor de gezondheid van onze inwoners en van onze planeet. Wij zijn het al een halve eeuw gewoon geworden te spuiten tegen onkruid en ter bescherming van plagen, vaak een gemakkelijke oplossing, maar spijtig genoeg blijkt nu duidelijk dat dit niet zonder gevolgen is voor ons natuurlijk milieu en voor onze gezondheid.

Gelukkig zijn er ook heel wat alternatieven om onkruidgroei tegen te gaan. In 2018 worden in de regio verschillende vormingsavonden georganiseerd in nauwe samenwerking met het provinciale Stadlandschap Leie en Schelde, de ecologische vereniging Velt en de Zwevegemse Minaraad.

Over de campagne 2020 PESTICIDEVRIJ lees je hieronder alle onderwerpen, datums en locaties: aan al deze evenementen kan je gratis deelnemen.

Maar het kan natuurlijk ook meer ernstig, je kan naar één van de vormingsavonden in de streek.  Die worden gegeven door ervaren Velt-lesgevers. Daar krijg je alternatieven aangereikt voor tuinonderhoud, mooie bloemen en lekkere groenten zonder gebruik van gif. Op donderdag 26 april om 20 uur brengt Herman Dewaele ons heel wat tips in de WORKSHOP GEZOND GAZON. Dit gaat door in de polyvalente zaal van het Gemeentepunt van Zwevegem op donderdag 26 april. Deze workshop is gratis. Ook op andere workshops ben je natuurlijk van harte welkom.

 

Created at: 23/02/2018

Reactie toevoegen