Zwevegem: dementievriendelijk?

feb
03

Elke 4 seconden komt er in de wereld iemand bij die een of andere vorm van dementie heeft. Het aantal personen met dementie in België wordt geraamd op 202 000. Tegen 2060 zal dat aantal verdubbelen. Dementie is dus meer dan ooit een uitdaging. Niet alleen voor de zorgsector, maar voor de hele samenleving. Een dementievriendelijke gemeente kan een belangrijke rol spelen.

Ongeveer 70% van de mensen met dementie leeft thuis. Een goede woonomgeving waar er voldoende zorg en ondersteuning is, verhoogt de levenskwaliteit bij personen met dementie en hun omgeving. Een dementievriendelijke omgeving waardoor mensen langer thuis kunnen blijven en hun levenskwaliteit toeneemt, maakt de kosten beheersbaar.

Lokale besturen zijn van groot belang om dementie bespreekbaar te maken. Elke gemeentedienst moet uitleg krijgen over het concept. Zij moeten weten wat ze moeten doen wanneer ze iemand met dementie tegenkomen. Het zijn de warmte, betrokkenheid en menselijkheid van iedereen binnen de gemeente die zorgen voor dementievriendelijke acties.  

Op zaterdag 3 februari 2018 vindt de denkdag plaats in het Gemeentepunt van Zwevegem. Iedereen is welkom om mee te denken over mogelijke acties om van Zwevegem ook een dementievriendelijke gemeente te maken.

Programma 3 februari:

8:45 u. Onthaal

9.00 u. Verwelkoming en inleiding

9.15 u. Voorstelling cijfergegevens/wetenschappelijk onderzoek door Ilse Masselis, Expertisecentrum

9.45 u. + samenvattende analyse voor Zwevegem/dementiemeter 

10.00 u. Verdeling in werkgroepen 

11.30 u. Feedback uit werkgroepen (voorstellen acties/initiatieven)

12.00 u. Slot

Wil je erbij zijn?

Schrijf je in voor 30 januari 2018 bij de dienst welzijn.

 

Created at: 20/12/2017

Reactie toevoegen