Zwevegem scoort goed in CO2-tool

De Vlaamse Compostorganisatie (Vlaco) ontwikkelde een tool om de gemiddelde voetafdrukwinst bij compost- en digestaatgebruik uit te drukken in termen van CO2-equivalenten. Jaarlijks komt heel wat groenafval afkomstig van particulieren, tuinbedrijven en gemeenten terecht op de Imog-site van Moen, al dan niet via een tussenstop op het recyclagepark. Daar verwerkt de composteringsinstallatie het groenafval tot waardevolle compost.

Berekening met Vlaco-tool

In 2018 werd maar liefst 1.221.700 kg groencompost binnengebracht en verwerkt. Met behulp van de CO2-tool van Vlaco, die de gemiddelde voetafdrukwinst bij compost- en digestaatgebruik uitdrukt, werd duidelijk dat onze vermeden voetafdruk gelijkstaat met 690.659,74 kg CO2-equivalent.

Het getal komt overeen met: de uitstoot voor een afstand van 4.316.623,36 km met een gemiddelde personenwagen of met de uitstoot van 1.381,323 vliegtuigreizen (heen en terug) van Brussel naar Barcelona.

Oorkonde

Vlaco reikte hiervoor aan de IMOG gemeenten op 16 juli een CO2-certificaat uit en hierbij bleek dat Zwevegem met ruime voorsprong de grootste hoeveelheid groencompost verwerkte. Onze gemeente is fier op dit resultaat!

Het CO2-certificaat vind je hier!

drie personen met het certificaat vlaco