Op zoek naar steun in coronatijden

Zwevegem helpt mensen die het moeilijk hebben in coronatijd. Uitgebreide informatie vind je terug in het Coronaplan Solidair Zwevegem

Individuele steun nodig?

056 76 52 27 - sylvie.bulcaen@ocmw.zwevegem.be

Denk aan: hulp bij huisvesting, hulp voor families in moeilijkheden, hulp inzake energie, financiële hulp, hulp in basisbehoeften, schuldenlast en onbetaalde rekeningen, medische hulp, gezondheidskosten en psychologische zorg…

De sociale dienst verleent steun en hulp aan wie zijn dagelijkse uitgaven niet meer kan betalen omwille van de coronacrisis. Voorafgaand is er een individuele analyse. Iedereen die gevolgen ervaart van deze crisis kan de sociale dienst bellen (vragen naar Sylvie) of mailen

Huis van het Kind: Ondersteuning gezinnen, kinderen en jongeren

www.huisvanhetkindzwevegem.be

Het Huis van het Kind organiseert heel wat initiatieven:

 • Je kan bij Huis van het Kind een laptop of chromebook lenen. Want: iedereen digitaal! Lions Club Zwevegem ondersteunt dit project.
 • Huiswerkbegeleiding gebeurt in extra huiswerkklasjes in de school.
 • Pampers vind je bij de Pamperbank en kledij bij Ons Boetiekske.
 • In de Fietsbieb kan je elke eerste zaterdag van de maand kwaliteitsvolle tweedehands kinderfietsen goedkoop ontlenen.
 • Nieuw is de Tatertafel! Dit zijn ontmoetingsmomenten voor gezinnen met kinderen. Tijdens deze ontmoetingen kan je praten over je bezorgdheden, verhalen delen, tips uitwisselen, diensten en projecten leren kennen… Voor de kinderen zijn er ondertussen leuke activiteiten. Wens je deel te nemen? Bel dan 0471 61 64 48. 

Onderwijscheques

Kom je in aanmerking voor deze tussenkomst in de schoolkosten?

Ja, indien:

 • je kind recht heeft op verhoogde tegemoetkoming, of
 • je gezin in collectieve schuldenregeling of in budgetbeheer met schuld is, of
 • je de COVID-19-toeslag kreeg via het Groeipakket (vroegere kinderbijslag). Dit geldt enkel voor dit schooljaar.

De aanvraag kan je indienen via www.zwevegem.be/onderwijscheques of mailen naar samenleving@zwevegem.be. Je kan het ook bespreken bij een bezoek aan Huis van het Kind. De dienst samenleving regelt nadien verder alles met de school.

Als oudere thuiszorg of hulp nodig?

Ouderen of zorgbehoevenden die thuis hulp of zorg nodig hebben, kunnen terecht bij de dienst eerstelijnszorg. Ook voor maaltijden aan huis kan je er terecht. De dienst eerstelijnszorg bereik je via 056 28 53 67 of eerstelijnszorg@ocmw.zwevegem.be.

Je kan ook een beroep doen op het zorgnetwerk. Vrijwilligers van het zorgnetwerk helpen je met kleine taakjes in en om je huis. Ze komen, als je dit wenst, ook eens langs voor een babbeltje. Heb je vervoer nodig naar de dokter, de oogarts, een activiteit van de vereniging? Of lukt het nog moeilijk om alleen naar de winkel, apotheker of bakker te gaan? Dan zoekt het zorgnetwerk naar een oplossing. Het zorgnetwerk bereik je via 0493 31 88 14.

Sociaal meldpunt

De gemeente Zwevegem heeft sinds maart 2020 een sociaal meldpunt. Op het telefoonnummer 056 76 55 67 kunnen mensen met een beperkt netwerk terecht voor info over:

 • Maaltijden aan huis
 • Boodschappenservice
 • Allerhande vragen of gewoon voor een babbel

Iemand spreken buiten de openingsuren? Mail je telefoonnummer naar samenleving@zwevegem.be. We nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

Laat je buren weten dat je wil helpen en download onze flyer

Coronaplan Solidair Zwevegem