Steden en gemeenten worden bestuurd door het gemeentebestuur. Dit bestuur bestaat uit de gemeente- en OCMW-raad en het College van burgemeester en schepenen. De ambtenaren zorgen voor de uitvoering van wat beslist is.
De gemeenteraad
De gemeenteraad is de hoogste wetgevende macht binnen de gemeente. De raad keurt de beleidsvoorstellen van het college van burgemeester en schepenen (CBS) goed en neemt de belangrijkste beleidsbeslissingen.
De raad voor maatschappelijk welzijn bepaalt de hoofdlijnen van het sociaal beleid in Zwevegem. De raad regelt alles wat tot de bevoegdheid van het OCMW behoort, tenzij een wet of een decreet het anders bepaalt.
Zwevegem telt 25.782 inwoners. Zij worden vertegenwoordigd door 29 raadsleden die inwoners rechtstreeks verkiezen. De raadsleden zetelen zowel in de gemeente- en OCMW-raad.
De gemeente- en OCMW-raad vergaderen 11 keer per jaar in de raadzaal van het Gemeentepunt. Deze zittingen zijn openbaar en kan je telkens via streaming online volgen.
Het college van burgemeester en schepenen (CBS)
Het college van burgemeester en schepenen is de uitvoerende macht van de gemeente. Het CBS regelt de dagelijkse zaken. Het schepencollege bereidt de beslissingen voor, die daarna door de gemeenteraad goedgekeurd moeten worden. Eens de goedkeuring er is, voeren de verschillende gemeentediensten deze uit.
Het schepencollege bestaat uit maximum 6 schepenen, de burgemeester en de algemeen directeur. De algemeen directeur woont alle vergaderingen bij en is verantwoordelijk voor de notulen. De algemeen directeur heeft een adviserende functie naar o.a. de gemeente- en OCMW-raad en het CBS op beleidsmatig, bestuurskundig en juridisch vlak.
De gemeenteraad duidt de leden van het CBS aan. Het college vergadert iedere week in het Gemeentepunt. De vergaderingen worden voorgezeten door de burgemeester en zijn niet openbaar.
De burgemeester
De burgemeester heeft verschillende taken: hij of zij is automatisch voorzitter van het college van burgemeester en schepenen en leidt de vergadering. Hij of zij kan ook aangeduid worden als voorzitter van de gemeenteraad. Als vertegenwoordiger van de regering in de gemeente is de burgemeester onder meer belast met de uitvoering van wetten, decreten en besluiten van alle hogere overheden (Provincie, Vlaanderen, Federaal).
Bovendien is hij of zij ook hoofd van de lokale politie en brandweer en is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. De burgemeester legt de eed af in handen van de gouverneur van West-Vlaanderen.
Wist je dat...
- De burgemeester ook het hoofd van de lokale politie is dus verantwoordelijk is voor het veiligheidsbeleid?
- De burgemeester de eed aflegt in handen van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur?
Nieuw bij deze verkiezingen! Voor het eerst kiezen we de burgemeester op een meer rechtstreekse manier. De kandidaat met de meeste voorkeurstemmen in de grootste partij van de coalitie wordt automatisch burgemeester.