Zwevegem investeert in fietspaden

Op de gemeenteraad van maandag 22 februari 2021 werd een investering van 300.000 euro goedgekeurd voor de renovatie van betonfietspaden.

Zwevegem telt een groot aantal kilometers fietspaden in betonstroken. Dit is op zich een zeer duurzame vorm van verharding, maar het rijcomfort is op vele van deze fietspaden sterk verminderd. Het gemeentebestuur wil nu extra inzetten op het verbeteren van het rijcomfort van deze - voornamelijk dorpskernverbindende - fietspaden.

Een dubbele slemlaag in beton wordt bovenop de bestaande fietspaden geplaatst. Het aanbrengen van deze slemlaag zorgt ervoor dat een verarmd wegdek dat door de jaren heen poreus geworden is en de eerste tekenen van scheurvorming vertoont, opnieuw verrijkt en waterdicht wordt gemaakt. Het plaatsen van een slemlaag resulteert in een mooi, egaal wegoppervlak met een verbeterde stroefheid en een verhoogd rijcomfort. 

In West-Vlaanderen wordt deze techniek minder vaak gebruikt, maar in Limburg wordt dit procedé al jaren toegepast. Dit is dus een proefproject op Zwevegems niveau. De dienst wegen verwerkte hiervoor bewust diverse situaties en verschillende ondergronden in dit dossier om de komende jaren de evolutie van deze slemlagen nauwlettend te kunnen opvolgen. Hieruit zullen dan conclusies getrokken worden naar verder onderhoud van fietspaden en wegen.

Overzicht werken fietspaden