European Disability Card (EDC)

Een gratis kaart die:

  • De toegang van personen met een beperking tot cultuur, sport en vrijetijdsbesteding bevordert (musea, pretparken, toeristische attracties, sportcentra …)

  • Een aantal voordelen in die domeinen biedt

Voordelen in Zwevegem:

Bibliotheek: langer lenen - Met een EDC kan je een boek uit de bib langer lenen. Wist je trouwens dat er in de bib ook voorleesboeken en grootletterboeken aangeboden worden?

Theater/ cultuur: als eerste naar binnen - Bij een cultuurvoorstelling krijg je, vóór de rest van de toeschouwers, toegang tot de zaal. Zo kan je rustig plaatsnemen.

Sport en vrije tijd: ruim sportaanbod - De sport dienst helpt je om het aanbod G-sport binnen de regio te vinden. Neem alvast een kijkje op: G-sport in Zwevegem | Zwevegem

Vakantie en vrije tijd: Rap op Stap kantoor - In het Rap Op Stap-kantoor ondersteunen we mensen die drempels ervaren om deel te nemen aan vrije tijds activiteiten. Je moet geen lid zijn en je moet geen afspraak maken, je springt gewoon bij ons binnen tijdens de openingsuren (elke eerste zaterdag van de maand in Huis van het Kind Zwevegem van 9u30 - 11u30) of stuur een mailtje naar silke.delatter@destroom.be of bel Silke even op 0496/27.54.01. Samen kunnen we opzoek gaan naar een leuke hobby, een fijne daguitstap of zelfs een reis, op maat.

Algemeen:

  • Assistentiehonden zijn welkom in al onze gemeentelijke gebouwen.
  • Alle diensten nemen met plezier de extra tijd om jouw vragen te beantwoorden en zo de drempel voor de bezoekers met een EDC zo laag mogelijk te houden.
  • In Lago Zwevegem is er een rolstoel die je kan gebruiken om je in het gebouw te verplaatsen.

Andere organisaties die de EDC aanvaarden, maken die via hun eigen communicatiekanalen (websites, folders …) kenbaar. Ze bepalen zelf welke voordelen ze toekennen op vertoon van deze kaart. Het kan gaan om kortingen, maar ook audiogidsen, voorbehouden plaatsen …

Verder is er nationaal een aparte website over de EDC, waarop je een lijst zal kunnen terugvinden van voorbeelden van organisaties die de kaart aanvaarden: www.eudisabilitycard.be

Kosten

De EDC is gratis.
De kaart is 5 jaar geldig, ongeacht de duur van de erkenning van de handicap.

Extra informatie

Personen met een beperking hebben recht op de EDC als ze een dossier hebben bij:

  • De FOD Sociale Zekerheid (DG Personen met een handicap)

  • Het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap)

  • Het AVIQ (Agence pour une Vie de Qualitè)

  • De PHARE (Service Personne Handicaptée Autonomie Recherchée)

  • De DSL ( Diesntstelle für Selbstbestimmtes Leben)

Bij de DG Personen met een handicap, mutualiteit, gemeente kan de kaart aangevraagd worden.
Ongeveer een maand na de aanvraag krijgt de burger de kaart per post opgestuurd.