Dementievriendelijk Zwevegem

In Vlaanderen wonen er 132 000 mensen met dementie.  In 2035 zullen dat er 188 000 zijn, een stijging van maar liefst 42%.  Daar komt nog bij dat maar liefst drie keer zoveel mensen betrokken zijn, de mantelzorgers, naasten en hulpverleners van personen met dementie.  Als dementievriendelijke gemeente blijft Zwevegem niet bij de pakken zitten. Je kan steeds terecht in ons infopunt.  Daarnaast organiseren we verschillende activiteiten om dementie bespreekbaar te maken. 

Infopunt dementie

Heb je het gevoel dat er iets niet pluis is, ervaar je problemen bij het dagelijks functioneren?  Merk je gedragsveranderingen?  Kreeg je onlangs de diagnose dementie te horen of ben je bezorgd over toenemende geheugenproblemen? 

Blijf niet met de vragen zitten, maar neem vrijblijvend contact op met het infopunt dementie: dementie@zwevegem.be

 

Waarom een Infopunt dementie? 

Dementie is veel meer dan een aantasting van het geheugen. Het zorgen voor een persoon met dementie is niet altijd eenvoudig. Zo kunnen problemen als nachtelijke onrust, achterdocht, boosheid of wegloopgedrag het leven van een persoon met dementie moeilijk maken.

De geheugenproblemen hebben ook hun invloed op de dagelijkse handelingen, denk maar aan het bedienen van de wasmachine, het innemen van medicatie, het zetten van koffie …

Op een deskundige manier trachten we je te ondersteunen om het dagelijks leven thuis zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Wat doet het infopunt?

Het infopunt Dementie wil mensen met (jong) dementie en hun naaste omgeving steunen en begeleiden. Je kan er terecht met je vragen, bezorgdheden, voor praktisch advies en wanneer het je even te veel wordt.

Voor wie is het Infopunt Dementie?

Het infopunt Dementie is er voor alle inwoners van Zwevegem die vragen hebben over geheugenproblemen en/of dementie. 

5 signalen die kunnen wijzen op dementie

  • Veranderingen in gedrag en karakter
  • Desoriëntatie in tijd, ruimte en/of personen
  • Systematische of ongewone vergeetachtigheid
  • Niet meer uit de woorden komen
  • Zich terugtrekken uit sociale activiteiten

Waar en wanneer kan ik terecht bij het Infopunt Dementie?

Iedere voormiddag of in de namiddag op afspraak. 

Als langskomen moeilijk gaat, dan komen we graag bij jou langs. Mailen kan naar: dementie@zwevegem.be