Kajakkers Tuur en Jasper, wereldberoemd in Zwevegem

Gepubliceerd op Woensdag 24 april 2024
tuur en jasper coververhaal infopunt 2024

Jasper Bonte (30) en Tuur Bettens (35) zijn lid van de Koninklijke Sobeka Kajakclub Zwevegem en blikken terug op hun deelname aan de avontuurlijke Dusi Canoe Marathon in Zuid-Afrika. De ‘Dusi’ is de zwaarste en meest legendarische kajakmarathon op het Afrikaanse continent. Als enige buitenlandse deelnemers waren Tuur en Jasper daar populair als… “The Belgians”. De Zwevegemse kajakkers vertellen over hun avontuur die ze niet snel zullen vergeten. 

Tuur en Jasper doen hun verhaal

Tuur: “Verspreid over drie dagen (van 15 tot en met 17 februari) moesten zo’n 500 atleten 120 km afleggen tussen Pietermaritzburg en Durban. De etappes vinden plaats op moeilijk bereikbare locaties in de vallei. Op bepaalde stukken worden we vanwege te hoge risico's op de rivier verplicht om enkele kilometers in de hitte met de boot te lopen. We konden gelukkig rekenen op de steun van ons 'support-team'. Zij zorgden onderweg voor drinken en de nodige verfrissing.”

Jasper: “We hebben ons gedurende een jaar zo goed mogelijk voorbereid qua materiaal, conditie en parcourskennis. Toch werd elke dag een enorme grote uitdaging. We konden varen en lopen in prachtige landschappen en uitdagende stroomversnellingen. Vaak moesten we inventief zijn om ons uit benarde situaties te redden. Dit avontuur vergde zowel mentaal als fysiek het maximum van ons kunnen. We zijn dan ook zeer blij dat we dit als vrienden hebben kunnen trotseren. Deze ervaring is onbetaalbaar en kunnen ze ons nooit meer afnemen!”

“Na een jaar intense voorbereiding kunnen we deze van onze bucketlist afvinken”

Tuur: “We waren blij verrast met onze prestatie! Aan de start waren er 240 boten. Slechts 216 haalden de finisch. Zelf hoopten we op een plek in de top 50 maar we behaalden een mooie 39ste plaats. We waren de beste nieuwelingen! Hopelijk kunnen we hiermee ook de jongelingen in onze club inspireren. Opbrengsten uit sponsorgelden gingen naar 2 goede doelen. Ten Dries Jongerenzorg uit Sint-Denijs en Sabrina Love Foundation uit Zuid-Afrika.”

Vink jij ook een schitterende sportprestatie van je bucketlist af? Laat het ons weten via sport@zwevegem.be of tag ons op Instagram of Facebook @sportdienstzwevegem.