De Zwarte Brug in Moen

Leuke plekjes met een verhaal - De Zwarte Brug gedicht
Coördinaten: 50°46'55.6"N 3°22'56.6"E

Ter hoogte van het voormalige treinstation Moen-Heestert en de gewezen herberg De Voerman in de Stationsstraat 120 te Moen, start de Orveytwandelroute. De wandeling leidt naar de oude spoorwegbedding via een oogstrelend natuurreservaat. Bij het begin van de wandeling zijn nog resten kasseien te zien van een rangeerstation en toornt de Zwarte Brug boven de spoorwegbedding.

Menig seizoenarbeider en mijnwerker pendelden voorheen op dit enkelspoor tussen Kortrijk en Ronse.

Grote zwarte rookpluimen

De stoomtrein die uit de richting van Kortrijk kwam, moest staan wachten op het spoor tot de tegenligger die uit richting Avelgem kwam datzelfde spoor verliet in het rangeerstation. Hij wachtte om praktische redenen op het hoogste punt tussen het Schelde en Leiebekken namelijk onder de brug. De rook van deze wachtende trein bleef hangen onder de brug.

De andere stoomtrein, die uitweek in het rangeerstation, vertrok opnieuw nadat deze uit Kortrijk gepasseerd was. Vertrekken uit stilstand én bovendien bergop, vereiste veel trekkracht. Er werden op dit punt dus veel kolen verstookt wat resulteerde in grote zwarte rookpluimen.

De zwarte rook van beide treinen zette zich vast op de brug wat haar de naam de Zwarte Brug opleverde.

Een bezoekje waard

Op heden is de gerestaureerde brug met de vele klinknagels uiteraard niet langer zwart maar wel een bezoekje waard temeer omwille van de prachtige locatie en de aan te raden Orveytwandelroute. Onder de brug vind je tevens een gedicht van Liesbeth Ulijn in de vorm van dwarsliggers.

Bron: Jan Goemaere

Meer over de Orveytwandelroute