Recyclagepark

Avelgemstraat 188
8550 Zwevegem
België

Recyclagepark

Recyclagepark

Bekijk op Google Maps

Openingsuren
 

  Zomerperiode Winterperiode
Maandag gesloten gesloten

Dinsdag

14 u. - 19 u. 13 u. - 18 u.
Woensdag 14 u. - 19 u. 13 u. - 18 u.
Donderdag 14 u. - 19 u. 13 u. - 18 u.
Vrijdag 14 u. - 19 u. 13 u .- 18 u.
Zaterdag 9 u. - 16 u.

9 u. - 16 u.

 Winteruur = 1 november - 1 maart  

Om het personeel toe te laten de noodzakelijke dagelijkse nazorg naar behoren uit te voeren en alles af te sluiten, is het containerpark niet meer toegankelijk voor het publiek 15 minuten vóór het sluitingsuur.

Een regionaal recyclagepark

Vanaf 1 september is er voor een bezoek aan het recyclagepark in Zwevegem GEEN AFSPRAAK meer nodig. Daarnaast kunnen alle inwoners van Zwevegem vanaf 1 september ook terecht op de recyclageparken van de omliggende gemeenten: Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Waregem, Wielsbeke, Kruisem en vanaf 2021 in Avelgem. Je kan zo kiezen voor het meest nabije park en volgens de openingsuren die jou passen. Imog beheert de recyclageparken en staat ook in voor de recyclageparkwachters. 

Volgens de Vlaamse regelgeving mogen recyclageparken niet langer volledig gratis zijn. Daarom worden de recyclageparken vanaf 1 september ingericht volgens het Diftar principe: verschillende tarieven voor verschillende fracties (geDIFferentieerde TARieven). Die betaal je per aangeboden hoeveelheid.

Bereid je bezoek aan het recyclagepark voor!

Wie met een personenwagen naar het Zwevegems recyclagepark komt, kan voor het betalend gedeelte geen gebruik meer maken van de 2-euro zone. Alles verloopt voor het betalend gedeelte via de weegbrug. Door de verschillende zones op het recyclagepark, is het belangrijk om je bezoek voor te bereiden. Sorteer je materiaal en bezoek de zones per afvaltype. Onderstaand filmpje geeft je meer uitleg.

 

Drie tarieven

In het Diftar-systeem wordt de kostprijs voor de verwerking van het afval deels doorgerekend aan wie het afval aanbiedt. Het principe “de vervuiler betaalt” zet ertoe aan om minder afval te verzamelen en zo de afvalberg te verkleinen. De tarieven voor het recyclagepark in Zwevegem zijn dezelfde als de regionale Imog-tarieven. Voor sommige fracties betaal je niets, voor andere 0,04 euro/kg en voor nog andere 0,2 euro/kg.

Heel wat recycleerbaar afval kan je nog altijd gratis wegbrengen naar het gratis gedeelte. Voor zacht groenafval zoals grasmaaisel is er een vrijstelling van 500 kg/gezin/jaar en voor asbestcement een vrijstelling van 200 kg/gezin/jaar.

 

 

 

GROENE GROEP

ORANJE GROEP

RODE GROEP

 

 

 

Gratis*

€0,04 per kg

€0,20

 

 

 

 

 

 

> AEEA (elektrisch materiaal)

> Glazen flessen en bokalen

> Hard groenafval   NIEUW

> KGA

> Matrassen

> Metalen

> Milieustraatje

> Papier & karton   NIEUW

> PMD

> Recycleerbaar hout   NIEUW

> Tapijten

> Vlak glas

> Boomstronken

> Gips

> Niet-recycleerbaar hout

> Recycleerbaar bouw-
   en sloopafval

> Zacht groenafval
   500 kg/gezin/jaar GRATIS

 

 

 

 

> Asbestcement
   200 kg/gezin/jaar GRATIS

> Brandbaar grofvuil

> Niet-recycleerbaar
   bouw- en sloopafval

> Recycleerbaar grofvuil

> Te storten grofvuil

 

(*voor particulieren)

 

Sorteer je afval VOORAF per tariefzone. Hiervoor kan je de afvalgids gebruiken. Indien je bij een bezoek afval meebrengt van meerdere tariefzones dien je per tariefzone in en uit te wegen en af te rekenen.

Nieuwe restafvalzakken

Vanaf 1 september komen er nieuwe restafvalzakken. De witte zakken worden vervangen door grijze exemplaren die grotendeels vervaardigd zijn uit gerecycleerd plastiek. De restafvalzakken worden iets duurder.

Kostprijs

De prijs die je betaalt voor de afvalzakken dient om de verwerking van het restafval te bekostigen. Hierachter schuilt het principe dat “de vervuiler betaalt”. Op die manier worden inwoners gesensibiliseerd om goed te sorteren en afval te beperken. De meerkost voor de inwoners wordt gecompenseerd door het invoeren van de goedkopere folie- en P+MD-zakken. Daarin kan je sinds folies en zachte plastics (P+) kwijt. 
Een kleine afvalzak heeft een volume van 40 liter en kost 1 euro per stuk. De grote afvalzak heeft een volume van 60 liter en kost 1,7 euro per stuk. De prijs van de folie- en P+MD- zak blijft 0,15 euro per zak.

Besparen

Als je de goedkope P+MD en foliezak correct gebruikt, kan je heel wat afval uit de restafvalzak houden. Wil je nog meer besparen? Composteer dan je groente- en tuinafval. Als je composteert en goed sorteert, hou je 40% van je afval uit de restafvalzak.

Overgangsperiode

De invoering van de nieuwe restafvalzak is gepland op 1 september, met een overgangsperiode van 3 maanden tot 30 november. Bij de intergemeentelijke recyclageparken zal het mogelijk zijn om tot 31 december 2020 de oude restafvalzakken in te wisselen voor nieuwe zakken. Daarna kan je enkel bij het intergemeentelijk recyclagepark in Harelbeke terecht voor de inwisseling. De meerprijs voor de nieuwe zakken betaal je dan ter plaatse erbij.

Huishoudelijk reglement