De bunker op Transfo Zwevegem

De bunker op Transfo Zwevegem

Naast de parking van de Transfosite, aan de ingang via de Blokellestraat 113b, bevindt zich een bovengrondse bunker. De bunker werd door Intercom gebouwd in 1938 als vluchtplek voor werknemers van de toenmalige elektriciteitscentrale bij eventuele aanvallen op de site.

Bij onraad in 1940 sliepen omwonenden binnenin de meter dikke muren van de bunker, terwijl hun kinderen in de hooioppers overnachtten. Toen de Duitsers de centrale bezetten, konden zij hier niet meer terecht. De bunker was dan enkel nog bestemd voor het personeel.  

In de oorlogsjaren ’40-’45 was deze bunker, “den onderstand” genoemd, ook wel eens de speelplek voor kinderen uit de buurt. Zij zochten op het stort van de elektriciteitscentrale, de vettekaaie van den eletriek in de volksmond, oud ijzer en koperdraad.

Dit stort bevond zich ongeveer waar nu de ingang van de Transfosite is in de Blokkestraat. Ze verkochten de buit aan ijzerhandelaar Casier in de Demeesterstraat in Zwevegem. Met de opbrengst kochten ze snoepgoed bij Irma Vandevelde - Derore. Joachim Nolf, geboren in 1930  en onlangs overleden, was één van deze kinderen en deed ons zijn verhaal.

De bunker is intact gebleven en heeft een bijzondere vorm met 2 ingangen. Hij is binnenin niet toegankelijk omdat het op heden een gegeerde plek is voor vleermuizen.

Bron: Joachim Nolf 

Ken jij een leuk plekje met een boeiende geschiedenis? Mail het naar toerisme@zwevegem.be. Wie weet verschijnt jouw verhaal op onze website of in het Infopunt.