Over Zwevegem

over zwevegem

Zwevegem ligt in het zuiden van de Belgische provincie West-Vlaanderen, tussen de  Schelde en de Leie. De gemeente is door de nabijheid van de spoorweg (station Kortrijk) en de snelweg E17 (A14) gemakkelijk te bereiken.

Het noordwestelijke deel van de gemeente, ongeveer een vierde van de oppervlakte, is verstedelijkt en leunt aan bij de industriële Leievallei (Kortrijke en Harelbeke). In het oosten en vooral in het zuiden (de Scheldevallei) is Zwevegem landelijk van uitzicht. De open ruimte staat er geboekt als “landschappelijk waardevol gebied” , waarbij we spontaan denken aan de deelgemeente Otegem en vooral Sint-Denijs. 

Combinatie landschappelijk gebied, woongebied en industrie

Zwevegem heeft een rijke verscheidenheid van zowel open en landelijk of landschappelijk gebied, woongebied en industrie. De grootste troef is de open ruimte die vele recreatieve mogelijkheden biedt. Geniet van de natuur te voet of met de fiets. Het kanaal Bossuit-Kortrijk nodigt je uit voor een dagje waterrecreatie en pleziervaart.

De gemeente telt ongeveer 25.500 inwoners en is in op oppervlakte na Kortrijk de grootste gemeente van het arrondissement Kortrijk. We hebben een uitgebreide infrastructuur voor wegen, sport, onderwijs en kent een bruisend verenigingsleven.

Firma Bekaert centraal in de gemeente

De gemeente Zwevegem kende een bloeiende ontwikkeling tijdens de groei van de firma Bekaert, begin 20ste eeuw tot ongeveer 1980, met in de topperiode meer dan 7.000 werknemers. Onze gemeente was een grote gemeente, letterlijk en figuurlijk, gebouwd rond de firma Bekaert. Zwevegem is in het post Bekaert tijdperk in volle transformatie. We trekken nieuwe KMO’s aan, ontwikkelen bedrijventerreinen en het centrum van Zwevegem ondergaat een grondige kernvernieuwing en de voormalige elektriciteitscentrale krijgt een herbestemming.

De gemeente Zwevegem kort samengevat

Naam Lokaal Bestuur Zwevegem
Adres Blokkestraat 29 - 8550 Zwevegem  
Tel 056 76 55 67 (Gemeente) - 056 76 52 00 (OCMW)
E-mail info@zwevegem.be
Website www.zwevegem.be
Deelgemeenten Zwevegem (8550) - Heestert (8551) - Moen (8552) - Otegem (8553) - Sint-Denijs (8554)
Totale oppervlakte 6.323 ha, 86 a, 20 ca
Provincie West-Vlaanderen
Bestuurlijk arrondissement Kortrijk
Gerechtelijk arrondissement Kortrijk
Kieskanton Kortrijk
Politiezone Mira (gemeenten Waregem, Anzegem, Avelgem, Spiere-Helkijn en Zwevegem)
Aantal inwoners Groot-Zwevegem

25.556 inwoners op 1 januari 2023 

12.707 mannen, 12.849 vrouwen 

Bevolkingsdichtheid  374 inw/km²
Gemeentelijk wegennet  404 km
Gewestelijk wegennet  11,5 km