Hoe vermijd je fijn stof in de lucht?

Wil je het tijdens de koude maanden iets warmer maken in huis en de stookkosten verminderen? Dan kan een goede isolatie wonderen doen. Hoe beter er wordt geïsoleerd, hoe minder er moet gestookt worden. Ook een dikkere trui aantrekken kan je een gezellige warmte geven. Controleer eerst zeker de luchtkwaliteit in uw buurt en installeer de app “BELAIR”.

Download de app Belair

Vorig jaar werd de nieuwe app Belair 2.0 gelanceerd door de Vlaamse Milieumaatschappij. De app geeft via een score, van “zeer goed” tot “uitermate slecht”, aan hoe de actuele luchtkwaliteit is op jouw locatie. Deze info actualiseren we elk uur.

De app maakt ook een voorspelling van de luchtkwaliteit voor de volgende dagen en geeft je een idee van de evolutie van de luchtkwaliteit op de lange termijn. Wil je overal op de hoogte zijn van de luchtkwaliteit? Dan is het installeren van de app een aanrader. 

Meer info over de app

Download de app BelAir (Google Play)

Download de app BelAir (App Store)

houtverbranding

Is het toch nodig om je haard aan te steken? Hou dan rekening met onderstaande tips.

Als je een open haard of houtkachel verkeerd gebruikt, loopt je gezondheid gevaar. Speel dus op veilig en stook gezond:

  • Steek het vuur aan met aanmaakhout of natuurlijke aanmaakblokjes. Gebruik geen krantenpapier, brandspiritus of paraffineblokjes
  • Stook enkel (2 jaar) gedroogd en onbehandeld hout
  • Zorg voor een goed trekkende schoorsteen die je jaarlijks laat vegen
  • Zorg altijd voor voldoende aanvoer van verse lucht en wees extra waakzaam wanneer het KMI waarschuwt voor CO-vergiftiging
  • Laat het vuur vanzelf doven. Sluit de luchttoevoer niet af. Zo voorkom je onvolledige verbranding en ongezonde stoffen.
  • Stook liever niet op mistige, windstille dagen. De rook wordt dan slecht verdund.

Wat mag je stoken in je kachel of open haard?

In een houtkachel of open haard mag je enkel onbehandeld én droog hout verbranden. Geverfd of (soms kleurloos) geïmpregneerd hout, multiplex of spaanplaten mogen niet verbrand worden, dit is immers afvalhout. In deze producten zitten ongezonde vluchtige organische stoffen die vrijkomen tijdens de verbranding. Afvalhout verbranden is niet alleen ongezond, maar kan ook sneller leiden tot schoorsteenbrand. Breng afvalhout dus liever naar het containerpark.

Hoe weet je of je goed bezig bent? Kijk naar de kleur rook uit de schoorsteen. Bij een goede verbranding moet de rook kleurloos of wit zijn. Bij grijze of zwarte rook is er duidelijk iets mis!

Allesbranders zijn geen ‘alles’-branders!

De naam allesbrander is misleidend. Je mag er zowel kolen als hout in verbranden, maar geen afvalstoffen.

Afvalstoffen verbranden is verboden

Wie een kachel of open haard heeft, komt ook wel eens in de verleiding om afval mee op te branden. Dit afval verbranden is gevaarlijk voor je gezondheid en die van je buren. Bovendien produceer je hiermee geur- en rookhinder. Ten slotte verhoog je het risico op een onverzekerde schoorsteenbrand of uitslaande brand. Het is dus belangrijk om de juiste brandstof te gebruiken, ervoor te zorgen dat de schoorsteen goed trekt en de ruimte waar de kachel of open haard staat voldoende te ventileren.

Afval breng je naar het recyclagepark

Bij het verbanden van afval, zoals plastic en geverfd en behandeld hout komen heel wat giftige stoffen vrij. Deze stoffen komen ook ongemerkt in de woning terecht, wat op korte en of lange termijn heel wat gezondheidsklachten bij jong en oud kan veroorzaken. Breng daarom je afval naar een recyclagepark of indien mogelijk in je restafvalzak. Zo riskeer je geen boete en neem je je verantwoordelijkheid voor de gezondheid van jezelf en je omgeving!

Een praktische gids voor stoker en buur

Hout, veelzijdig product voor constructie van gebouwen, maken van meubels, bron voor de biochemie en – als laatste stap – warmtebron. Betere houtverbranding zorgt voor minder gezondheidsschade voor jou, je gezin en je buurt. Met deze gids helpen we je op weg.