De Kapel Milanendreef in Zwevegem

Postkaart van de Kapel Milanendreef uit 1913

De Kapel Milanendreef is een zijstraat van de Bellegemstraat in Zwevegem. In het midden heb je een 600 meter lange groene zone, aan beide kanten begrensd door beuken. Deze natuurlijke galerij is zeker een aantrekkelijke plek voor wandelaars. In de herfst en winter flaneer je er over een oranjebruin tapijt van gevallen bladeren. Tijdens de lente- en zomermaanden hoor je er wel eens de suskewiets van een vink. De aandachtige kijker kan er door het jaar heen verschillende soorten paddestoelen bewonderen. De dreef bevindt zich langs de Bevergemroute en de Drie Molensroute en is zo ook geen onbekend terrein voor recreatieve fietsers.

De bomen die in het begin van de 20ste eeuw in de dreef stonden, waren grauwe abelen. Ze werden tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitse bezetter geveld. Ze moesten plaatsmaken voor een vliegveld dat echter nooit werd voltooid en dus nooit operationeel was. De 135 beuken die er nu staan, werden in de jaren '30 aangeplant. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bevonden zich in de zone tussen de bomen de eerste Zwevegemse volkstuintjes.

De dreef vormde ook het decor voor talrijke processies richting de aanpalende Milanenkapel. Dit neogotische gebouw behoort nog steeds tot de bezienswaardigheden van onze gemeente. Van maart tot en met oktober is de kapel voor het publiek toegankelijk. Vanop het bankje aan de achterkant heb je een mooi uitzicht over de aanpalende velden en zie je ook de site waar enkele eeuwen geleden het kasteel van Zwevegem stond.

bronnen: Zwevegem Vroeger en Agentschap Onroerend Erfgoed