PFAS onderzoeken in Zwevegem

Door PFAS-verontreiniging in bepaalde zones (Otegemstraat, Blokkestraat en Lettenhofpark) vinden er enkele no regret-maatregelen plaats. De no regret-maatregelen focussen zich heel duidelijk op het niet gebruiken van putwater.

Op grond van de beschikbare informatie (ontvangen van de Vlaamse Overheid) kunnen we meedelen dat het kweken en eten van groenten uit moestuinen die zich in een straal van 500 meter rond de onderzochte sites bevinden geen probleem veroorzaakt (als ook eieren).

Wat is het verschil tussen grondwater, regenwater en leidingwater?

Leidingwater is water dat wordt geleverd door een openbare watermaatschappij die het water geregeld analyseert en zuivert. Het is dus veilig om te gebruiken. Leidingwater wordt ook wel kraantjeswater genoemd.

Regenwater of hemelwater is water dat uit de lucht valt bij regen. Dat water kan via dakgoten opgevangen worden in een regenwaterput ondergronds of regenwaterton bovengronds. Een regenwaterput is afgesloten van het grondwater. In sommige woningen wordt dit water gebruikt voor verschillende laagwaardige toepassingen zoals toilet spoelen, wasmachine, planten begieten, …

Grondwater of putwater is water dat van nature in de ondergrond, de bodem zit. Sommige mensen hebben een private grondwaterput met pomp. Ze pompen dat water op om het te gebruiken voor allerlei klusjes.

Welk water komt er uit mijn kraan?

Welk water er uit uw kraan komt, hangt af van de bron waarop uw kraan is aangesloten. Uw kraan kan aangesloten zijn op een grondwaterput (grondwater), een regenwaterput of –ton (regenwater) of het waterleidingnet (leidingwater).

Meer informatie vind je hier