Sociaal Meldpunt Zwevegem

Gepubliceerd op zaterdag 21 maart

 

Oproep aan alle buren

Beter een goede buur dan een verre vriend. Zeker in tijden van corona! Het gemeentebestuur roept daarom iedereen op om goed te zorgen voor elkaar. Hoe doe je dat veilig? Wij geven alvast enkele suggesties.

  • Kan jij helpen met boodschappen?
  • De hond uitlaten?
  • Een potje extra koken?
  • Via de telefoon een babbeltje doen?

Laat dit weten op een veilige manier aan je buren of aan mensen waarvan je denkt dat ze je hulp goed kunnen gebruiken.

Vul onderstaande flyer in, noteer zeker je adres en/of telefoonnummer en steek het in hun brievenbus. Samen zorgen we voor elkaar!

Download hier invulstrookjes

Nieuw: het sociaal meldpunt

Gemeente Zwevegem heeft sinds vrijdag 20 maart een sociaal meldpunt. Op het telefoonnummer 056 76 55 67 kunnen mensen met een beperkt netwerk terecht voor info rond maaltijden aan huis, boodschappenservice, allerhande vragen of gewoon voor een babbel.

Hiermee wil de gemeente onder andere inzetten op het vermijden van vereenzaming, het blijven verbinden en op hulpverlening.

Het sociaal meldpunt nummer 056 76 55 67 is vanaf vrijdag 20 maart van maandag tot vrijdag bemand, telkens van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur. Iemand spreken buiten deze uren? Mail je telefoonnummer naar samenleving@zwevegem.be. We nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

Nood aan een vrijwilliger voor boodschappen

Je kan met verschillende vragen bij het sociaal meldpunt terecht. Door de overdreven drukte in de supermarkten eind vorige week, is het niet uitgesloten dat een aantal ouderen de boodschappen heeft uitgesteld.

Voor mensen die tot de risicogroep behoren, minder mobiel of ziek zijn en in hun eigen sociaal netwerk geen oplossing hebben, werkt het sociaal meldpunt samen met het zorgnetwerk. Je kan ook rechtstreeks contact opnemen met het zorgnetwerk 0493 31 88 14 - eerstelijnszorg@ocmw.zwevegem.be

En hier kan je een overzicht vinden van de handelaars die producten of maaltijden aan huis brengen

Maaltijden aan huis

De dienst eerstelijnszorg brengt ook maaltijden aan huis. De maaltijden bestaan uit soep, een hoofdgerecht en een dessert. Er wordt driemaal per week geleverd.

Op dinsdagvoormiddag:
maaltijden voor dinsdag en woensdag
Op donderdagvoormiddag:
maaltijden voor donderdag en vrijdag
Op vrijdagvoormiddag:
maaltijden voor het weekend en maandag

Prijs: € 7,75.

Aanvraag en reserveren kan ook rechtstreeks via 056 28 53 67eerstelijnszorg@ocmw.zwevegem.be

Doorverwijzen

Het sociaal meldpunt werkt nauw samen met de sociale dienst, de dienst eerstelijnszorg en de dienst samenleving. 

Nood aan een babbel

Het sociaal meldpunt wil ook beschikbaar zijn voor mensen die gewoon nood hebben aan een babbel. Ouderen behoren tot de risicogroep voor besmetting met het coronavirus, dus zij moeten (fysiek) contact met andere mensen zo veel mogelijk vermijden. Sociaal isolement is de komende periode dus een reëel gevaar voor veel mensen.