Subsidie herbruikbare luiers

Waarom je subsidie aanvragen?

Alleen al in Vlaanderen belanden er per jaar ongeveer 316 miljoen wegwerpluiers in de vuilnisbak. Deze wegwerpluiers maken ongeveer 5% van het te verbranden restafval uit. Bovendien is de fabricage van de wegwerpluiers slecht voor het milieu. Per kind zijn gedurende de luier-periode ongeveer 6 bomen, tientallen kilo's chemicaliën en heel wat ruwe olie nodig. Met herbruikbare luiers doe je structureel iets aan dit probleem.  

Het principe van herbruikbare luiers is eenvoudig.  In een wasbaar overbroekje leg je de eigenlijke katoenen inlegluier. Daarin leg je een papieren inleg om de ontlasting op te vangen. Bij elke luierwissel wordt de papieren inleg in het toilet doorgespoeld of gecomposteerd. Het overbroekje met inlegluier sluit met drukknoppen, klittenband of gewoon met knoopjes of strikjes. Er bestaan verschillende soorten, modellen, merken en kwaliteiten op de markt.

Voordelen en nadelen

Voordelen

  • Een sterke vermindering van het afval (tot 1,5 ton per kind) en de bijhorende afvalkosten. Het milieu wordt aanzienlijk minder belast, en het is goedkoper voor de overheid en dus voor iedereen.
  • Het is stukken goedkoper voor de gebruiker. Afhankelijk van de soort herbruikbare luier die je kiest, kan je tussen de 300 en de 600 euro besparen voor je eerste kindje. Voor een tweede kindje wordt de besparing nog groter.
  • De zindelijkheidsfase van baby's in herbruikbare luiers start op 2 jaar of zelfs vroeger. Baby's met wegwerpluiers aan de billetjes doen er gemiddeld 2,5 tot 3 jaar over.
  • Herbruikbare luiers kan je ook voor een volgende baby gebruiken. Dan betaal je enkel nog de waskosten.
  • Je hoeft ook geen zware pakken pampers mee te brengen uit de supermarkt. Misschien kan je dan vaker gewoon met de fiets naar de winkel. En ook dat is weer beter voor het milieu…

Nadelen

  • Zelfs al promoten we herbruikbare luiers, herbruikbare luiers hebben ook hun nadelen. Al willen we er graag meteen bijzeggen dat ze niet opwegen tegen de voordelen.
  • Herbruikbare luiers vragen een extra tijdsbesteding van 1 tot 1,5 uur per week voor wassen en drogen. Daartegenover bespaar je tijd bij het winkelen voor je wegwerpluiers.
  • Wassen kost energie, water en wasmiddel. Deze kosten zijn echter te verwaarlozen in vergelijking met de kosten voor water, energie en het milieu bij het produceren en het verwerken van het afval van de wegwerpluiers.
  • Herbruikbare luiers vergen bij de aanschaf een grotere investering dan wegwerpluiers om een pakket samen te stellen met een minimum aan luiers, en dat kost je al snel een paar honderd euro. Maar de terugbetaaltijd bedraagt slechts zes maanden. 

Een rekensommetje

Herbruikbare luiers
voorgevormde luiers (ca. 50 stuks in twee maten) = 450 euro
overbroekjes (10 stuks) = 142 euro
papieren inleggers (20 rollen) = 99 euro
nachtinleggers (10 – 15 stuks) = 81 euro
waskosten (8 wastrommels per week, incl detergent, elektriciteit en water) = 247 euro
Totaal: 1.019 euro per kind

Wegwerpluiers

5,8 wegwerpluiers per dag (of 5928 stuks voor 2,5 jaar) aan 0,25 euro voor een goede wegwerpluier = 1.322 euro voor 2,5 jaar 
kosten voor de afvalverwijdering: 1 restafvalzak/week (130 zakken aan € 1,60/per zak) = € 208,00
Totaal: 1.530 euro per kind

Subsidiebedrag

Het subsidiebedrag omvat 50% van de aankoopkosten met een maximaal bedrag van 125 euro.

De subsidie kan je aanvragen via het onderstaande formulier . Dit kan je afgeven aan het onthaal of opsturen tav. Milieudienst.

Aanvraagformulier_vanaf_20170101       
subsidiereglement_herbruikbare_luiers_uittreksel_100938