
Alle schoolomgevingen waren al zone 30. We maken het centrum van Zwevegem fietsvriendelijk door het inrichten van een fietszone met fietsstraten. Zo zorgen we voor een veilige verbinding tussen het Guldenspoorpad en alle scholen binnen het centrum van Zwevegem.
Fietszone van kracht vanaf maandag 8 maart 2021
De fietszone is vanaf maandag 8 maart van kracht. In totaal vormen 18 straten een fietszone die samen zo'n 6 kilometer lang is.
FAQ - Veelgestelde vragen
Een fietsstraat kan je herkennen aan het rode toeganspoort op het wegdek en een groot fietspictogram op de grond. Het begin en einde wordt aangeduid met een verkeersbord F111 of F113.
Je mag met de auto een fietsstraat inrijden, maar je mag er niet sneller rijden dan 30 km/u. In een fietsstraat mag je met de auto of andere motorvoertuigen nooit fietsers inhalen.
Fietsers moeten zich in een fietsstraat uiteraard ook aan de regels houden: Ze mogen de hele breedte van de rijbaan gebruiken indien deze enkel opengesteld is in hun rijrichting. Is de rijbaan opengesteld in beide richtingen, dan mag men de de helft van de breedte langs de rechterzijde innemen.
Sinds 1 juli 2019 laat de wegcode het invoeren van een fietszone toe. Een fietszone is een aaneenschakeling van fietsstraten. Binnen een fietszone is de fietser koning en de auto ondergeschikt. In een fietszone is inhalen door gemotoriseerd verkeer verboden en bedraagt de maximumsnelheid 30 km per uur. Fietsers gebruiken de volledige rijbaan en bepalen het tempo.
Je herkent de fietszone aan de rode markeringen en fietslogo’s op de straat. Op de plaatsen waar je de fietszone binnen- en buitenrijdt staan signalisatieborden.
- De snelheid is beperkt tot maximum 30 km/uur
- Gemotoriseerd verkeer mag geen fietsers inhalen
- Fietsers mogen de volledig breedte van de weg (eenrichtingsstraat) of de rechterhelft van de rijbaan (tweerichtingsstraat) gebruiken
- Voorrangsregels blijven gelden. Fietsers verlenen dus nog steeds voorrang van rechts aan andere weggebruikers en aan voetgangers aan een zebrapad.
- Fietsers mogen andere fietsers en gemotoriseerde voertuigen links inhalen. Stilstaande voertuigen mogen ze ook rechts inhalen.
Naast de gewone (stads)fiets vallen ook deze voertuigen onder die categorie:
- Drie- en vierwielers tot een breedte van 1 meter.
- Fietsen met een aanhangwagen.
- Voortbewegingstoestellen (zoals bv. skateboard, rolschaatsen, trolley, kruiwagen, rolstoelen, steps, scootmobiel…) die zich sneller dan stapvoets verplaatsen.
- Elektrische fietsen en speed pedelecs.
Auto’s, vrachtwagens en bromfietsen (categorie A & B) vallen onder gemotoriseerd verkeer.
Speed pedelecs vallen in de fietszone onder de fietsers en genieten dus van dezelfde voordelen, maar moeten zich uiteraard ook aan de regels houden.
Een prioritair voertuig met zwaailicht en sirene heeft voorrang en mag dus fietsers inhalen. Je maakt dus de doorgang zo snel mogelijk vrij, stopt en verleent voorrang.
Dan nog mag je niet inhalen, behalve als de fietser gestopt is en stilstaat.
Fietsers mogen gemotoriseerde voertuigen links inhalen (met respect voor de maximumsnelheid). Als het voertuig stilstaat, mogen fietsers ook rechts inhalen.
Maximum met twee. Met een aanhangwagentje of fietskar aan je fiets, mag je nooit met twee naast elkaar rijden.