Jeugdbib: van 0 tot 14+

In de jeugdbib vind je het aanbod voor peuters, kleuters, eerste lezers, verhalen en informatieve boeken van 0 tot 14+. Alle boeken staan per leeftijdscategorie of onderwerp uitgestald. Zo kunnen kinderen gemakkelijk een keuze maken.

Vanaf 0 jaar: Boekstart

Zwevegem is een Boekstartgemeente. Alle kinderen in Zwevegem krijgen op de leeftijd van 6 maanden een babypakket aangeboden via Kind en Gezin. Op de leeftijd van 15 maanden kunnen de ouders een gratis peuterpakket afhalen in de bib. Door vroeg met boekjes te beginnen, ontdekken peuters al heel snel het leesplezier en dat biedt heel wat voordelen op latere leeftijd. Meer info over Boekstart vind je hier.

Voorleesuurtjes

Iedere eerste en derde vrijdag van de maand kan je met je peuter/kleuter langskomen in de bib voor het Voorleesuurtje, telkens van 15.45 uur tot 16.30 uur.  Ontdek de kalender.

Snippertassen

Wil je je kind een alternatief bieden voor de televisie of computer? Of heb je tijdens de vakantie (klein)kinderen op bezoek? Op zoek naar prentenboeken over een bepaald thema, mooi gebundeld in één tas? Dan hebben we de snippertas! Dierenplezier, Anna of Jules, je vindt ze allemaal in de snippertas. Voor meer informatie kan je terecht bij de medewerkers van de bib. Of ontdek hier het aanbod Snippertassen.

Vertelplaten of kamishibai

Kamishibai is een oude Japanse verteltechniek, die het voorlezen nog leuker maakt. Vertelplaten of kamishibai zijn grote platen van een bestaand prentenboek die je kan gebruiken in een verteltheater. De verteller leest de tekst op de achterkant van de platen voor, terwijl de kinderen geboeid kijken naar de grote prenten die je in het theatertje toont. Kinderen genieten met de kamishibai van een echt theaterstuk! Wil je meer weten over werken met een kamishibai? Reserveer het nieuwe boek van Inge Umans "Aan de slag met kamishibai".

Fundels en E-boeken

Fundels zijn digitale prentenboeken die je gratis kan lenen op je tablet of smartphone. Inloggen met je mijn bibliotheek–account volstaat. Ook voor beginnende lezers zijn er digitale leesboekjes. Voor de iets oudere kinderen hebben wij e-boeken. Het volledige aanbod fundels of e-boeken vind je hier.

De Leesjury

De Leesjury is een boekenjury van en voor kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. De juryleden krijgen een lijst van 8 boeken om te beoordelen en komen samen in leesgroepen om te praten over de boeken. Wie als jurylid alle titels van zijn leeftijdsgroep heeft gelezen, mag stemmen. De organisatie verzamelt alle stemmen van heel Vlaanderen en verkiezen zo de winnende auteur per leeftijdscategorie.  Meer informatie vind je op leesjury.be. 

In de bibliotheek van Zwevegem organiseren wij Leesjury-bijeenkomsten voor de volgende leesgroepen:

  • Groep 3: 8 - 10 jaar (3de en 4de leerjaar)
  • Groep 4: 10 - 12 jaar (5de en 6de leerjaar)
  • Ben je ouder en wil je ook meelezen? Dan kan je deelnemen via de internetjury.

Dyslexie en gemakkelijk lezen

Heeft je kind moeite met lezen? In de bibliotheek vind je heel wat aangepaste boekjes. Je kan het aanbod online bekijken of spreek gerust een medewerker aan voor meer informatie. 

Boekenzoeker

Een beetje overweldigd door het grote aanbod boeken in onze bib? Dan kan de Boekenzoeker je een handje helpen. Geef je interesses in en de boekenzoeker geeft je op een plezante manier leestips. Voor jongens en meisjes, voor grage en moeilijke lezers.